Den mystiske iPad-processor afsløret

Nu løftes sløret for den mystiske processor A4 i iPad, der angiveligt har kostet 5,5 mia. danske kroner at udvikle.

Apple har brugt rigtig mange penge på at udvikle ARM-processoren i den nye iPad, og det har været stort set umuligt at få firmaet til at rykke ud med tekniske detaljer. Under den første officielle præsentation af iPad ville Steve Jobs kun sige, at A4 er udviklet af Apple selv og har en taktfrekvens på 1 GHz.

Tidligere har New York Times vurderet at det har kostet Apple op mod 5,5 milliarder kroner at udvikle processoren. Men så skulle A4 også være hurtigere og mere energibesparende end Intels Atom-processor.

Problemet er bare, at det har været umuligt at efterprøve denne påstand – indtil nu. I lørdags blev iPad så lanceret i USA og de første entusiaster har allerede haft travlt med at skille den ad.

Den bedste og mest omfattende analyse kan læses hos iFixit, der har fået det professionelle reverse-engineering-firma Chipworks til at se nærmere på iPad'ens tekniske indmad. Eksperterne har brugt slibemaskine, syrebad og elektron-mikroskop til at undersøge processoren.

Det viser sig, at A4 er en såkaldt MCP (Multi-Chip-Package), hvor to RAM-dies er anbragt ovenpå processoren. Der er tale om DDR2-RAM og den samlede lagerplads skulle ligge på forholdsvis beskedne 256 MB i arbejdshukommelsen.

Der har været spekuleret på, om A4 indeholder én eller to kerner. Nu har vi svaret: A4 indeholder kun én kerne. Der skulle angiveligt være tale om en Cortex A8 fra ARM og ikke en A9 med to kerner. Den bliver måske fremstillet hos Samsung, som også leverer RAM-komponenterne.

Indtil videre er det ikke lykkes at identificere grafik-komponenten i dette ”System-on-a-Chip” (SoC), men 3D-ydelsen skulle ligge på niveau med en iPhone 3GS og dermed er det sandsynligt, at der er tale om den samme komponent, en PowerVR SGX 535.

Desuden indeholder iPad'en en række chips, som åbenbart ikke kunne integreres i SoC'en, herunder to store Flash-moduler fra Toshiba, en bevægelsessensor fra ST Micro, Bluetooth og I/O fra Broadcom og en ukendt chip (muligvis lyd) fra Cirrus Logic.

Umiddelbart er der ingen tekniske revolutioner i iPad'ens indmad og det er svært at vurdere ydelsen, men de første tests tyder på, at den mobile tavlecomputer er forholdsvis hurtig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere