Efter Klagenævnet for Udbud har afgjort, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) traf en ulovlig beslutning, da den valgte at udelukke Ricoh fra en printeraftale, har indkøbsvirksomheden nu besluttet at opgive en retssag mod nævnet. Direktør i SKI Niels Frederiksen vurderer, at sagen ikke er principiel for indkøbsvirksomheden, og at det ikke vil give nogen mening med en dyr og årelang retssag for at få en dom, der vil være forældet allerede inden den falder.
»Det eneste vi vil få ud af en retssag er tilfredsheden ved at vinde. Vi vil ikke bare smide flere advokatkroner efter sagen, men har betalt sagsomkostninger til Ricoh og vil ikke tage sagen op i retten,« siger Niels Frederiksen.
Ulovligt at udelukke Ricoh
I december afgjorde Klagenævnet, at det var et brud på udbudsreglerne, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service i 2009 besluttede at lade Atea, Canon, HP, Konica Minolta, Lexmark, Océ, Sharp og Xerox sælge printere og kopimaskiner til kommunerne uden at lade Ricoh være med på rammeaftalen.
Efter afgørelsen valgte SKI at »fraråde« kommunerne at bruge rammeaftalen. Men på trods af formaningen, kan kommunerne stadig købe de printere og kopimaskiner, som aftalen dækker. Og det kan give penge i SKI’s kasse. Hver gang en leverandør handler på aftalen skal de betale en del af omsætningen til SKI, som har lavet aftalen.
Når kommunerne stadig kan handle på rammeaftalen, er det fordi klagenævnet kun har afgjort, at det er beslutningen om at udelukke Ricoh, der er ulovlig, mens nævnet ikke har taget stilling til selve rammeaftalen.
»Kommunerne kan stadig handle på aftalen, og både vi og leverandørerne er forpligtet af kontrakten,« siger Niels Frederiksen, der dog ikke vil oplyse, om kommunerne rent faktisk har handlet på delaftalen siden klagenævnet afgjorde, at SKI’s beslutning var ulovlig.