Dantalk-top anklages for selskabstømning

Dantalk i Danmark tømte ulovligt kassen i norsk datterselskab, lyder anklagen fra det konkursramte datterselskabs kurator. Tidligere direktør for Dantalk i Danmark, Gudmundur Sigurdsson, kan risikere politianmeldelse eller personligt søgsmål fra det norske konkursbo.

Da Dantalks norske selskab i september sidste år sendte 562.000 kroner til moderselskabet i Danmark, var Dantalk klar over, at selskabet var insolvent. Det hævder kurator i norske Dantalk AS, Andreas S. Christensen. Allerede i 2006 var egenkapitalen tabt og i løbet af 2007 voksede selskabets gæld. Og så måtte selskabet ikke overføre beløbet til moderselskabet, mener kurator Andreas S. Christensen.

Den norske kurator påstår, at Dantalk burde være klar over, at pengekassen ville blive tømt, hvis det sendte pengene fra norske Dantalk AS til danske Dantalk Invest A/S. Derfor burde Dantalk have erklæret selskabet konkurs i stedet for at overføre pengene. Så kunne pengene blive fordelt til alle kreditorer i stedet for kun at gå til en enkelt kreditor.

»Det er ulovligt, for man må ikke disponere, hvis man ved, at man ikke har tilstrækkelige midler. Så skal man i stedet begære selskabet konkurs,« siger Andreas S. Christensen.

Han vurderer, at det er ekstra graverende, at Dantalk som modtager af pengene vidste hvor galt det stod til med likviditeten i det norske selskab. Da de norske skattemyndigheder 6. november kom for at gøre udlæg for et momskrav, måtte de gå tomhændet derfra. Til gengæld kom der efter konkursen kreditorkrav for i alt 212.000 kroner.

»Jeg mener, at de faktiske forhold er tydelige i denne sag og er åbenbart omstødelig, fordi Dantalk selv kendte til situationen i det norske selskab. For mig er det et spørgsmål om personligt ansvar for Gudmundur Sigurdsson som bestyrelsesformand for det norske Dantalk. Jeg er indstillet på enten en politianmeldelse eller et civilt søgsmål," siger Andreas S. Christensen.

Beskyldningerne bliver blankt afvist af Gudmundur Sigurdsson, der var formand for bestyrelsen i det norske Dantalk AS. Han forklarer, at overførelsen var afdrag på en gæld til det danske selskab og at Dantalk planlagde at fylde den norske kasse op, så den norske gæld kunne blive betalt. Et andet norsk teleselskab, MTU var på vej til at købe sig ind i Dantalk, og det ville give seks millioner kroner i indtægt. Men de penge kom aldrig. MTU havde store problemer og gik selv konkurs senere på året.

»Det var en midlertidig transaktion, og det var forventet, at pengene igen skulle retur til Norge,« hævder Gudmund Sigurdsson.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere