Googles lancering af det sociale netværk Buzz i sidste uge, var et groft brud på den danske persondatalov. Ved lanceringen indlemmede Buzz automatisk alle brugerens Gmail kontakter som kontakter i det sociale netværk. Herefter kunne alle kontakterne se hinanden og se billeder og tekster brugeren havde liggende på Googles tjenester. Også personer man hyppigt mailede sammen med blev en del af netværket. Siden har Google ændret Buzz, og med god grund. For den oprindelige udgave af Buzz var i høj grad i strid med blandt andet den danske persondatalov.
"Det er en alvorlig sikkerhedsbrist og i strid med persondataloven, at andre kan se, hvem man skriver med uden, man har givet tilladelse. I praksis betyder persondatalovens bestemmelser blandt andet, at man er beskyttet mod, at ens kone Lone kan se, at man har skrevet meget med sin arbejdskollega Suzanne. De personolysninger må Google ikke gøre tilgængelige for andre uden accept fra brugeren," siger professor Peter Blume fra Juridisk Fakultet på Købehavns Universitet til ComON.
Med mindre en privatperson anmelder sagen til Datatilsynet eller Datatilsynet selv tager sagen op, vil der dog ikke ske mere.
"Hvis Datatilsynet tager sagen, så vil Google få en advarsel. Hvis de ikke havde ændret tjenesten, så ville den formentlig blive lukket ned i Danmark, men det er stadig uklart om det er danske eller amerikansk lov der gælder i sådanne tilfælde," siger Peter Blume.
Datatilsynet har endnu ikke taget stilling til sagen.
ComON har været i kontakt Google, men Google har valgt at besvare et andet spørgsmål end det som ComON stillede. Ifølge Google Danmark, så har Gmail brugere formentlig accepteret uspecificerede fremtidige ændringer da de oprettede Gmail kontoen. længere oppe i Google systemet vil man dog hverken be- eller afkræfte det, men fokuserer i sit svar i stedet på, at Buzz er blevet ændret. (se boks).
Amerikansk søgsmål
Lanceringen af Buzz er dog muligvis også i strid med de amerikanske regler. Et advokatfirma har anlagt sag mod Google for brud på persondataloven i forbindelse med den miserable lancering af Buzz, skriver avisen San Fransisco Chronicle.
Det er advokatfirmaet Audet & Partners der har anlagt massesøgsmålet på vegne af kvinden Eva Hibnick, som repræsentant for de 31,2 millioner Gmail brugere der blev ramt.
Advokatfirmaet mener Buzz brød en lang række tele- og presondatalove. Også Electronic Privacy Information Center, EPIC, har klaget over Buzz til de amerikanske telemyndigeder for at få Buzz ændret, så man melder sig til, istedet for at melde fra.
Google har ingen kommentarer til den amerikanske sag.