Da IFPIs strategi med at gå efter den enkelte fildeler og true vedkommende med erstatsningskrav og retssager for to år siden led skribbrud, måtte rettighedshavernes lobby-organisation sætte sin lid til en ny fremgangsmåde: At få lukket for transportvejen, som fildelerne benytter.
Den nye strategi er nu blevet endegyldigt godkendt af Højesteret.
Efter dagens sejr i Højesteret kan rettighedshaverene fremover rejse en sag i Fogedretten og her uimodsagt kræve spærring af ethvert internetsite, hvorfra der kan downloades materiale, der krænker ophavsretten.
Teleselskaberne, der pålægges spærringen, har efter dagens dom ingen grund til at møde op i fremtidige fogedsager og forfægte spærringen, og det site, der kræves spærret for, bliver takket være den særlige danske lovgivning end ikke hørt.
“Afgørelsen (i højesteret, red) viser, at teleselskaberne er en del af løsningen på det omfattende pirateri, som i disse år underminerer musik-, film- og bogmarkedet,“ skriver IFPI i en pressemeddelelse.
Rettighedshaverne forventer, at landets øvrige internetudbydere vil følge Højesterets afgørelse og blokere for deres kunders adgang til The Pirate Bay.
”Afgørelsen er forbilledlig klar. Den bekræfter, at internetudbyderne er en del af løsningen på piratproblemet. Afgørelsen er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at skabe et velfungerende marked for film, musik og litteratur på internettet. Det er afgørende for de lovlige tjenesters fortsatte vækst og succes, at de ulovlige tjenesters udbredelse begrænses,” lyder det fra rettighedshavernes advokat Johan Schlüter, der procederede sagen i Højesteret.
Oprindeligt blev sagen anlagt af producenter og distributører af film, musik og bøger repræsenteret ved FDV (Videogramforeningen), IFPI Danmark (pladeselskabernes brancheorganisation) samt JP/Politikens Hus og Gyldendal. Under højesteretssagen indtrådte komponister og tekstforfattere, musikforlag samt udøvende kunstnere i sagen repræsenteret ved deres respektive organisationer: KODA, DAF og DMF.