'Ikke engang Gud kan erstatte Jobs'

Steve Jobs indflydelse på verden er så stor, at den generation, der er vokset op i det nye årtusinde bliver kaldt iPod-generationen. Den hvide afspiller og manden med rullekraven er det 21.århundredes største ikoner. Hvad er Apple uden Jobs?

Da det sent i går kom frem, at Steve Jobs tager et halvt års sygeorlov fra Apple fik historien topplacering i medier over hele verden. Apple-aktien styrtdykkede og for dem, der var med i den personlige computerrevolution fra begyndelsen må nyheden have været som at se jævnaldrene idoler sætte ens egen dødelighed i relief.

Da Jobs i 2004 besejrede kræften spurgte BusinessWeek, hvad hans rolle hos Apple egentlig er.

"Chef-vicevært," begyndte han, men valgte i stedet at droppe joken.

"I sidste ende bliver der nødt til at være en tyngdekraft, der samler det hele. Ellers svæver alle de her fantastiske teknologier meningsløst rundt i universet," svarede Steve Jobs.

Med et udseende som en leading man, sætninger som "Insanely great!" og en insisteren på at nå det ultimative intuitve interface med alt en enkelt berøring væk, er Steve Jobs computerindustriens største superstjerne.

Eller som teknologi investeren Roger McNamee sammenfatter det til Forbes.

"Om hundrede år vil folk stadig samle på sorte rullekrave trøjer og blå cowboybukser med et hul i siden. Han er for det 21. århundrede, hvad Thomas Edison var for begyndelsen af det 20. århundrede. Edison var en opfinder i en æra af opfindere, Jobs er en produkt-person i en æra af produkter".

Men hvad er Apple uden Jobs? Det ved vi faktisk allerde. Da han ved et kup blev forvist fra sit eget firma i 1985 og elleve år frem, blev Apple reduceret til et firma for den grafiske niche. Kun layoutere og reklamefolk fastholdt Apples Mcintosh og Powermac som de eneste computere, der kunne formidle deres kreativitet. For alle andre var Apple en ukendt parentes eller et klenodie fra en fjern fortid med langt hår og beatkoncerter.

Den 9. juli 1997 vendte Steve Jobs tilbage til et Apple på kanten af konkurs. Ligesom han to årtier tidligere overbevidste den lidt ældre Steve Wozniak om at revolutionere computerindustrien og danne Apple, opdagede han hurtigt en ny industri, der ventede på en revolution: Rock 'N Roll.

Den 23. oktober 2001, kort tid efter tårnene faldt i New York, lancerede Jobs sin revolution med ordene "1.000 sange i din lomme". Få år senere overbevidste han en famlende musikindustri om at sælge musik på iTunes for 99 cents. Siden er der blevet solgt milliarder sange.

Derfor, fordi iPod'en er så ikoniseret, at den bruges til at beskrive det nye årtusinde og dets første generation, styrtdykkede Apples aktier, da nyheden breakede i går. New York Times har talt med Charles Wolf, der er analytiker hos Needham & Company.

"Med tanke på Steve Jobs sygdomshistorie er det rimeligt, at markedet frygter det værste: At han ikke vender tilbage."

Og det er det værste. Som Marshall Goldsmith fra Dartmouth University formulerer det til Associated press.

"Selv hvis Steve Jobs bliver erstattet af Gud, vil aktien falde."

Faktisk mener, flere børsmæglere, at Apple burde være forpligtiget til at meddele fondsbørsen ændringer i Jobs helbred. Normalt skal virksomheder meddele store forandringer, men ikke ledelsens helbred. Men med Apple er Steve Jobs helbred af ekstraordinær betydning.

»Steve Jobs er Apple,« siger Steve Williams, advokat for investeringsbanken Cotchett Pitre & McCarthy, til Reuters.

Steve Jobs midlertidige afløser Timothy Cook har i mange år været med til at varetage den daglige ledelse af Apple. Men analytikerne tvivler på om Cook havde set potentialet i Steve Wozniaks computersamlesæt i midten af 70'erne eller potentialet i et filformat, der komprimerede musik til en brøkdel.

I 2007 beskrev Steve Jobs sin rolle i Apple til Fortune.

"Det er mit job at være hård mod folk. Det er mit job at gøre dem bedre. Det er mit job, at få folk til at tænke, hvordan det kunne være. Mange siger 'Apple ville være i problemer, hvis Jobs blev kørt ned af en bus' og helt ærligt, så tror jeg ikke det ville være en fest, men der er meget dygtige folk hos Apple."

Siden Steve Jobs vendte tilbage har Apple revolutioneret musikindustrien med 180 millioner iPods, 20 millioner iPhones og seks milliarder sange.

Eller sagt på en anden måde. Hvis man den 9. juli 1997 havde investeret 1.000 dollars i Apple aktier, ville de være 36.000 dollars værd i dag.

Altsammen fordi Jobs så potentialet i et filformat, der komprimerede musikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere