Københavns Fondsbørs vurderer, at den foreslåede bestemmelse om tvangsindløsning i TDC A/S vedtægter ikke er i strid med børsretten.
Beskyttelse af mindretalsaktionærerne mod tvangsindløsning er et selskabsretligt spørgsmål, som må løses med udgangspunkt i Aktieselskabsloven. Det ligger uden for Fondsbørsens kompetence at tage stilling hertil.
På baggrund af den betydelige interesse og offentlige omtale finder Københavns Fondsbørs det rigtigst offentligt at præcisere sin holdning til den bestemmelse om tvangsindløsning, som er foreslået indført i vedtægterne for TDC.
Det er Københavns Fondsbørs' vurdering, at der ikke er noget til hinder for, at TDC kan gennemføre de stillede ændringsforslag til vedtægterne angående indløsningsret i forhold til Værdipapirhandelsloven.
Det er naturligvis en forudsætning, at en sådan vedtægtsmæssig bestemmelse om tvangsindløsning lovligt kan gennemføres i forhold til selskabsretten, og at dens regler om mindretalsbeskyttelse ikke hindrer dette.
Københavns Fondsbørs har ikke kompetence til at tage stilling til selskabsretlige forhold, og det er derfor op til myndighederne, om den foreslåede vedtægtsændring kan gennemføres i henhold til Aktieselskabsloven.
Administrerende direktør for Københavns Fondsbørs Hans-Ole Jochumsen siger:
- TDC-sagen rejser tvivl om et væsentligt forhold af betydning for det danske aktiemarked, nemlig beskyttelsen af mindretalsaktionærerne. En usikkerhed, som er helt utilfredsstillende for et børsmarked. Jeg vurderer, at den generelle opfattelse i markedet af mindretalsbestemmelsen er, at hvis en aktionær har 90 pct. af aktierne og stemmerne eller mere, så kan aktionæren tvangsindløse de resterende aktier. Hvis vedtægtsændringerne godkendes, giver det ikke nogen mening at tale om en 90 pct.-regel. Der kan stilles spørgsmålstegn ved, om det har været hensigten fra politisk hold at indføre en 90 pct.-regel, hvis den ingen virkning har for børsnoterede selskaber.