Mange har hørt om Bangalore, Chennai og Hyderabad i Indien som destinationer for global it-outsourcing. Lave lønninger og en veluddannet arbejdsstyrke har tiltrukket mange europæiske virksomheder. Men Indien er ikke det eneste land, som forsøger at få en bid af det globale outsourcing-marked. Efterhånden som lønningerne er steget i Bangalore og andre indiske millionbyer, er virksomhederne begyndt at søge efter nye destinationer.
Én af de forholdsvis nye spillere på dette marked er det sydøstasiatiske Vietnam. I 2004 fik landet sin første 'Strategi for IKT udvikling' med det ambitiøse mål om en årlig vækst i it-markedet på 25-30 procent. Målet er ikke helt blevet indfriet i de seneste år. Rekorden blev sat i 2004 med en vækst på hele 33 pct., men den faldt til 20,9 pct. i 2005.
Det er stadig meget pænt sammenlignet med den globalt it-vækst på 7,1 pct. samme år. Software- og service-markedet i Vietnam voksede med hele 41,4 pct.
Væksttallene kan forekomme imponerende sammenlignet med de europæiske lande, men Vietnam har også meget at indhente. I øjeblikket findes der omkring 4.000 it-virksomheder i landet med omkring 30.000 ansatte. Det skal sammenlignes med, at omkring 100.000 arbejder i den danske it-branche. Men Vietnam er med sine 85 millioner indbyggere 17 gange større målt på befolkningstallet end Danmark.
Hvis den samme andel af befolkningen arbejdede i it-sektoren som i Danmark, skulle de vietnamesiske it-virksomheder beskæftige 1,7 mio. mennesker.
Så meget arbejde er der ikke indtil videre - men vietnameserne satser på at tiltrække it-kunder fra hele verden og gerne også fra Danmark. En række danske virksomheder har allerede sendt it-opgaver til Vietnam og flere er på vej. Den vietnamesiske regering har gjort meget for at bane vejen for udenlandske it-investeringer. Foruden de lave lønninger er der moms-, told- og skattefritagelse for it-virksomheder.
Der er indtil videre ingen meldinger om mangel på kvalificeret arbejdskraft - i modsætning til dele af Indien, hvor it-giganterne har støvsuget arbejdsmarkedet. Kombineret med de stigende lønninger i Indien er det en udvikling, som kan få de globale it-nomader til at trække videre - og Vietnam håber, at nomaderne vil gøre et ihvertfald foreløbigt stop i det smukke land, hvor 60 pct. af befolkingen er yngre end 30 år.
En klassisk udfordring i mange udviklingslande er internet-forbindelsen til resten af verden. Ifølge de officielle tal er 16 pct. af de vietnamesiske borgere på nettet, og tallet bliver næsten fordoblet hvert år. Men den almindelige danske bredbåndskunde vil formentlig trække på smilebåndet over, at Vietnams samlede internet-forbindelse til omverden i oktober 2006 havde en kapacitet på 6.325 Mbps. Det er end ikke nok til en mindre dansk provinsby.
Men det er også formentlig kun et spørgsmål om tid, hvor Vietnam får en bedre og billigere tilkørsel til den globale informationsmotorvej.
Vietnam fik for alvor sin blåstempling som it-destination i 2006, hvor chipgiganten Intel besluttede at placere sin nye chipfabrik i den sydlige del af Ho Chi Minh City. Der er tale om en investering på intet mindre end fem milliarder kroner - den hidtil største udenlandske investering i Vietnam. Fabrikken skal beskæftige op mod 4.000 personer når den er færdig til næste år. Her skal Intel fremstille den næste generation af sine pc-processorer.
ComON rapporterer fra den spirende it-industri i Vietnam og besøger en række joint-ventures mellem danske og vietnamesiske selskaber. Artikelserien fra Vietnam produceres med tilskud fra Danidas Oplysningsbevilling.