Sådan ser den digitale verden ud om ti år

Ser du ti år frem i tiden, vil forskellige digitale sfærer kobles sammen, og du vil være online, uanset hvor du befinder dig. Samtidig vil anonymitet og beskyttelse af privatsfæren være historie.

Ikke overraskende kan vi godt forberede os på, at verden forandrer sig meget de næste ti år. Analyseselskabet Gartner giver med udgangspunkt i en ny analyse deres bud på, hvilke trends, vi kan forvente, vil gøre sig gældende på it-fronten i 2014.

Den mest markante ændring er ifølge Gartner, at anonymitet og beskyttelse af privatsfæren bliver begreber næsten uden betydning, skriver internetavisen digi.no

Årsagen er tendensen til at koble forskellige enheder op mod hinanden: mobiltelefoner, pda'er, pc'er med videre. Ser du ti år frem i tiden vil de forskellige digitale sfærer kobles sammen, og med tynde skærme give tilgang til en lang række digitale informationer, uanset hvor du befinder dig.

Det giver øget frihed og nye kommunikationsmuligheder, men vil gøre det svært at beskytte anonymitet og privatliv.

Gartner peger på tre teknologier, som især vil medvirke til udviklingen, nemlig RFID-chips, Ultra-wideband og WiMax.

RFID er små chips som kan sammenlignes med fremtidens stregkoder. De skal bruges til varemærkning, men teknologien vækker bekymring, fordi overvågningen af en RFID-mærket vare ikke slutter ved kasseapparatet, men følger varen ud af butikken, og så at sige med ind i forbrugerens liv. Endvidere kan RFID bruges til mærkning af meget andet end forbrugsvarer, og lagre meget mere end information om varer.

I dag er radiosendere en bekostelig affære, men ultra-wideband åbner for en fremtid med miniature-udstyr til lave priser. Det vil gøre det muligt for almindelige forbrugere at kommunikere via radiosendere og modtagere.

WiMax er næste generation af trådløst netværk med en hastighed på 50-70 MBit og en rækkevidde på 50 kilometer. Det giver helt nye muligheder for at koble sig på internettet.

De tre teknologier vil skabe et samfund, hvor alle er online konstant, og en lang række informationer lagres om den enkelte. Information om hvem vi er, hvor vi er og hvor vi har været, vil ikke længere være en privat sag, men derimod informationer, som til enhver tid kan genskabes.

Spørgsmålet om beskyttelse af privatlivets sfære vil ikke længere være til diskussion. Spørgsmålet vil nærmere være, hvem der skal have adgang til de lagrede data, og hvad de skal bruges til.

Ud over at se ti år frem i tiden, tager Gartner også et smut tilbage i tiden til 1994, og påpeger, at for ti år siden var internet, mobiltelefoner, instant messaging og e-mail ukendte begreber blandt de fleste, men er i dag en del af de fleste moderne menneskers kommunikation.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere