Når Windows 7 lanceres den 22. oktober kommer styresystemet både i en 32- og 64-bit-udgave. Den upopulære forgænger Windows Vista kom også både i en 32-bit-version og en 64-bit-udgave med fuld 32-bit-kompatibilitet, men 64-bit mangler stadig at få sit store gennembrud – det kan ændre sig med Windows 7.
Den første 64-bit pc-processor kom ellers helt tilbage i 2003, men manglen på drivere og anden software har bremset springet til 64-bit-teknologi.
Nu ser det ud til, at Microsoft arbejder på en 128-bit arkitektur til Windows 8 og Windows 9. Der findes ikke mange bekræftede oplysninger om efterfølgeren til Windows 7, men det skulle være sikkert at den får en helt ny kernel og formentlig kommer i 2012.
Det er internet-tjenesten Windows 8 News, som har gravet i LinkedIn profilen for Microsoft-medarbejderen Robert Morgan, der arbejder med ”Senior Research & Development”. Hans profiltekst fortæller, at han arbejder med 128-bit arkitektur kompatibilitet med Windows 8 og Windows 9.
”Robert Morgan is working to get IA-128 working backwards with full binary compatibility on the existing IA-64 instructions in the hardware simulation to work for Windows 8 and definitely Windows 9,” hedder det bl.a. i teksten.
Det menes at Windows 7 er den sidste version af Windows som både kommer i 32 og 64 bit. Det passer med, at Windows Server 2008 R2 kun understøtter 64-bit. Men det kunne altså tyde på, at Windows 8 måske alligevel kommer i to udgaver – 64 og 128 bit.
Nu findes der ingen 128 bit pc-processorer på markedet lige nu – men her er det interessant, at Robert Morgans profil nævner at han arbejder med at forme partnerskaber med Intel, AMD, IBM og HP. De tre første er alle producenter af processorer.
Det er dog værd at huske, at der altså er gået seks år siden AMD kom med den første 64-bit pc-processor, og 64 bit er stadig ikke mainstream.
Her er der også tale om et klassisk hønen-og-ægget problem; en 128-bit processor er ikke meget værd uden software, og 128-bit-programmer er ikke meget værd uden en passende processor.
Så er spørgsmålet selvfølgelig også, om det overhovedet er nødvendigt at skifte til 128 bit. Selv skiftet fra 32 til 64 bit vil ikke automatisk gøre alle programmer hurtigere. Men 64 bit er påkrævet hvis man vil udnytte mere end 4 GB hukommelse. Og de aktuelle pc-modeller har efterhånden nået denne grænse.
Ars Technica har opsummeret den aktuelle og sparsomme viden om Windows 8 i denne artikel.