Surround Video i stuen

Med tredimensionel video katapulteres seeren midt ind i handlingen.

Du bevæger dig rundt i en videofilm. Du hører et skud bag dig, og drejer hovedet. Kuglerne flyver om ørerne på dig - oplevelsen er total. Det lyder som en drøm, men det er faktisk allerede realitet. Teknologien kaldes Surround Video. På samme måde som Surround Sound får dig til at tro, at du befinder dig midt i lydkulissen, katapulterer Surround Video dig midt ind i handlingen. Du kan kigge op, ned, til venstre og højre, forud og bagud.


Surround Video er en videreudvikling af de flotte panoramabilleder, som findes mange steder på Nettet. Her kan du dreje rundt 360 grader, og klikke på "hotspots" eller zoome ind på bestemte objekter. I realiteten er det ikke ét billede, men mange billeder, der er klistret sammen for at danne et komplet synsfelt til alle sider.


En lignende teknologi bruges, når man vil skabe Surround Video. Men her kan man ikke nøjes med at optage en videosekvens, dreje rundt og optage en ny sekvens osv. Alle optagelserne skal ske samtidig. Derfor benyttes et særligt boldformet kamerastativ med et dusin videokameraer, der filmer i alle retninger. Med avanceret software kan videosignalerne senere sættes sammen et levende panorama, hvor videofilmens handling udspiller sig rundt om seeren.


Surround Video leder tankerne hen på "virtual reality", hvor man bevæger sig rundt i tredimensionelle verdener. Men illusionen er langt mere gennemtrængende; i stedet for klodsede blokke og geometriske flader i forskellige farver, der ikke snyder nogen til at tro at der er tale om andet end en computerskabt virkelighed, ligner Surround Video den virkelige verden næsten på en prik.


RoundAbout


Firmaerne Immersive Media og Enroute Imaging har sammet udviklet teknologien bag det nye video-system. Selve optageenheden, der vejer over 6 kilo og indeholder 11 videokameraer i en anordning på størrelse med en fodbold, er udviklet af Immersive Media. Softwaren, der samler de 11 videostrømme til en enkelt fil, stammer fra Enroute Imaging, der også har udviklet et plug-in til Windows, som gør det muligt at navigere rundt i "video-kuglerne". Men den bedste effekt opnås kun, hvis man befinder sig i et rundt virtual reality-kammer, hvor billedet projiceres på alle væggene, eller benytter et specielt VR-headset.


RoundAbout Immersive Video System skal bygge bro mellem traditionelle videofilm og den virtuelle realitet. "Kuglen" er i virkeligheden en tolv-sidet terning, kaldet en dodecahedron, der ifølge Immersive Media er den mest effektive form til Surround Video. Firmaet markedsfører hele paletten af tjenester, som er nødvendig, hvis man ønsker at optage tredimensionel video; produktion og post-produktion, træning og uddannelse af filmfolk og udlejning af kameraer og projektører, som sender videosignalet ud på alle rummets flader.


Missiler


Men hvad skal teknologien bruges til? Immersive Media har mange ideer, men endnu er det småt med konkrete anvendelsesmuligheder. I et interview med Wired siger firmaets direktør Peter Giambrone at modtagelsen fra underholdningsindustrien har været lunken, mens det amerikanske militær er meget begejstret over mulighederne. Militæret ønsker at bruge teknologien til missilstyrings-systemer, simulation og træning af kampsituationer og fjernstyring og overvågning.


Giambrone fortæller, at militæret bl.a. ønsker at filme amerikanske ambassader og skabe video-simulationer, som kan bruges til at træne gidseltagnings-situationer. Men Immersive Media håber, at Surround Video får en større udbredelse end blot til kampsimulationer. Blandt mulighederne kunne være 3D-transmission af sportsbegivenheder og koncerter til specielle biografer eller hjem i stuen - i stedet for at "se" de Olympiske Lege, befinder man sig midt i dem.


Det største problem er den nødvendige båndbredde - omkring 3 MB i sekundet, fordi der overføres hvad der svarer til 11 videobilleder samtidig. Dermed er Surround Video kun egnet til overførsel over meget hurtige forbindelser eller distribution på CD-ROM eller DVD-medier.


Intel har brugt systemet til at demonstrere sine nyeste Pentium III processorer - Surround Video kræver nemlig ikke kun stor båndbredde, men også meget processorkraft. I Intel's simulation af et golfanlæg i Oregon kan man bevæge sig rundt på banerne, klikke sig vej gennem hotellet og læse menukortet i restauranten.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Despec Denmark A/S
    Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere