Et udvalg under Finansministeriet har efter seks måneders arbejde fremlagt sin rapport, som sætter fokus på muligheder og udfordringer i forbindelse med indførelse af informationsteknologi til løsning af forvaltningsopgaver i det offentlige.
Udvalget for Digital Forvaltning er bredt sammensat med medlemmer fra Erhvervs-, Finans-, Forsknings, Indenrigs- og Økonomiministeriet samt Kommunernes Landsforening, Amtrådsforeningen og Københavns og Frederiksbergs kommune.
Rapporten udpeger den digitale forvaltning som løsningen til en række problemer, som samfundet står overfor i de kommende år, eksempelvis det større antal ældre uden tilsvarende vækst blandt de erhvervsaktive. Udvalget mener, at digitalisering kan frigøre ressourcer fra administration til brug for service.
Både det offentlige og private virksomheder og borgere kan spare tid og penge, når forvaltningen gøres elektronisk. Samtidig får virksomheder og borgere bedre muligheder for at deltage i politiske beslutningsprocesser, konkluderer rapporten.
Udvalget mener at alle borgere på sigt skal kunne anskaffe sig en digital signatur til kommunikation med det offentlige. Men det kræver en indsats fra den offentlige sektor.
Rapporten fraråder udbredelsen af én avanceret sikkerhedsløsning - f.eks. et chipkort - til alle borgere, og anbefaler i stedet at der på kort sigt anvendes mindre avancerede sikkerhedsløsninger, som er gode nok til langt de fleste offentlige tjenester på Internet.
Arbejdet skal følges op i en statslig-kommunal "Task Force", som styres fra Finansministeriet og Det koordinerende Informationsudvalg under IT- og Forskningsministeriet.
Den fulde rapport kan læses på nedenstående adresse.