Når telekunder for fremtiden overvejer at shoppe ny mobil, skal de kunne vælge en billig mobil med en dyr bindingsperiode på 12 måneder.
Det mener videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.
"Jeg synes, at vi skal give kunderne valget mellem 6 og 12 måneders binding. Der er ingen tvivl om, at længere bindingsperioder betyder lavere pris for forbrugerne, mens telebranchen får en mere stabil kundekreds," siger ministeren.
For at få nye regler skal partierne i teleforligskredsen i Folketinget være enige, men Socialdemokraterne og SF har erklæret sig som modstandere.
Forbrugerrådet har længe været imod at hæve bindingsperioden fra seks til 12 måneder. Den konservative videnskabsminister mødtes derfor for nyligt med blandt andet Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet og teleekspert John Strand om en ændring af de nuværende bindingsregler. Forbrugerrådet er dog stadig imod idéen, skriver Jyllands-Posten. Forbrugervagthunden mener, at en længere bindingsperiode mindsker konkurrencen på telemarkedet. Dermed mister telekunderne penge på langt sigt, trods eventuelle lavere priser på en mobil, der er bundet i 12 måneder.
Teleanalytiker John Strand vurderer over for Jyllands-Posten, at telekunderne modsat vil vinde ved en længere bindingsperiode.
"I dag bruger mobilselskaber i snit 1.500 kr. på at kapre en ny kunde. De penge kan ikke tjenes hjem på kunder, der shopper rundt efter seks måneder. I praksis betyder det, at fru Hansen med en gammel telefon betaler for de kunder, der får en ny mobiltelefon hvert halve år," siger John Strand.
TDC har tidligere været imod binding i 12 måneder. Nu er TDC tilhænger og afviser, at en længere binding skulle lamme konkurrencen. Allan Christiansen, markedsdirektør i TDC Privat, er overbevist om, at selskaberne midt i en priskrig vil presse tilbuddene.
For knap fire år siden afholdt IT- og Telestyrelsen en høring, hvor der var massiv modstand mod binding i op til et år. Ligesom i dag pressede teleselskabet 3 dengang hårdt på for at få længere bindingsperioder for at kunne tilbyde billigere 3G-mobiler. Dengang var det dog kun Telia og Dansk Industris brancheorganisation Itek, der var positive over for en forlænget bindingsperiode.
Blandt modstanderne var Dansk IT, Sonofon (nu Telenor), Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Cybercity og TDC. Det anførtes blandt andet, at det allerede var muligt at købe 3G-mobiler til en krone stykket.
Telenor har for nyligt afskaffet telefontilskuddet for i stedet at sælge mobiler på afbetaling.
"Alle de store teleselskaber binder et stort tilskud i halen på de dyre telefoner for at få dem til at se billige ud. I dag gør vi op med hele den tankegang og fjerner tilskuddet til telefonerne. Til gengæld gør vi abonnementerne markant billigere, og i de nye abonnementer fjerner vi opkaldsafgiften, som har været en torn i øjet på mange," fortalte Telenors markedsdirektør, Peter Berg, for en uge siden.