Svært at fange pirater i Norge

IFPIs jagt på fildelere bliver endnu vanskeligere i Norge, efter at teleselskaberne har fået påbud om at slette IP-oplysninger efter tre uger.

Oplysninger, om hvilke personer der gemmer sig bag hvilke IP-adresser, falder ind under persondatalovens forbud mod lagring af unødvendige oplysninger. Det har det norske Datatilsyn slået fast i en usædvanlig afgørelse.

Datatilsynet har bedt teleselskaberne Tele2 og Lyse Tele om at slette IP-adresse-oplysninger efter tre uger. Samtidigt har tilsynet gjort det klart, at det samme princip gælder for de øvrige teleselskaber, skriver Aftenposten.

"Selskaberne har brug for oplysningerne for at kunne udfærdige fakturaer og sørge for driften. Men indenfor tre uger må oplysningerne slettes for altid," hedder det i afgørelsen fra Datatilsynet i Norge.

Nyhedssitet Torrentfreak bemærker, at det nu bliver særdeles vanskeligt for rettighedshavere at forfølge nordmænd for ulovlig fildeling.

"Processen med at overvåge fildelere, indsamle bevismateriale og opstille dataerne i et acceptabelt format kan være tidskrævende. Og dertil skal man lægge den tid, det tager, at komme ind i retssystemet og få en dommerkendelse, der kan få internetudbyderen til at udlevere oplysninger om kunderne - det kommer alt sammen til at tage mere end 21 dage. Ved den tid (når bevisindsamling og dommerkendelse er klar, red) vil data være væk og beviserne betydingsløse, fordi man ikke længere kan identificere den påståede krænker af ophavsretten," lyder det.

Danmark har på flere punkter næsten samme lovgivning som Norge på området - men der er afgørende forskelle. Derfor vil det danske Datatilsyn ikke følge i de norske fodspor.

Persondataloven herhjemme kan vige for særregler, og det gør den blandt andet i telelovgivningen og i forbindelse med terrorlovens logningsbekendtgørelse i Danmark, fortæller kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen.

Af samme grund er det højst usandsynligt, hun ville komme til at gøre som sin norske kollega:

"Jeg har svært ved at se, hvordan vi kan komme ind i en sag om sletning efter tre uger, når der gælder et krav om opbevaring i et år," siger hun til ComON.

En tre ugers frist ville desuden komme i karambolage med EU.

Den skrappe danske logningsbekendtgørelse er bygget på EUs datalagringsdirektiv som siger, at tele-data skal gemmes i minimum seks måneder og maksimalt 24 måneder.

Hvorvidt Norge, der ikke er EU-medlem men alligevel med sin status som EØS-land følger nogle af EU-reglerne, også skal rette sig efter datalagringsdirektivet, er endnu ikke afklaret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere