Lyse, åbne lokaler, der opfordrer til kreativitet, er et hit. En fremtid klæbet til en skærm er usexet. Studiers image betyder meget for de få kvinder, der vælger et IT-studie.
Buzzwords er design, kommunikation og kreativitet, forklarer studievejleder Annette Nielsen fra Syddansk Universitet i Odense. Hvis disse ord kan hæftes på en IT-uddannelse, så vil flere kvinder automatisk fatte interesse for studiet.
Annette Nielsen har været studievejleder siden 1988, og hun forklarer, at hun altid kan se hvilke programmer, der er populære på TV ud fra de studiesøgendes interesser.
Således vil alle være landskabsarkitekter for tiden på grund af populære tv-shows som »Hokus Krokus« og »Fra skrot til slot«.
Men der er ikke nogen IT-superman i fjerneren for tiden, der redder verden - og det kan tydeligt ses i Odense, hvor Kirsten Lyck Falk og Anna Rasmussen læser datalogi. De har ikke mødt andre piger på studiet.
»Det virker jo ekstremt nørdet,« fortæller Anna Rasmussen, som mener, at folk ikke ved, at man ikke kun sidder foran skærmen på datalogi. Derudover møder mange hende med et syn på datalogi som værende et hårdt studie.
»Jeg har også en enkelt gang eller to fået en reaktion, hvor folk har sagt: »Du virkede ellers til at være sådan en sød pige!« beretter Anna Rasmussen.
Studievejleder Annette Nielsen fornemmer fra sine mange vejledersamtaler, at langt de fleste, der vælger studier som datalogi, ofte er meget dedikerede og har villet læse studiet længe.
Der er til gengæld ikke mange studiesøgende piger, der viser interesse for datalogi. Enten er kvinderne bidt af det, eller også er de bestemt ikke.
Både Kirsten Lyck Falk og Anna Rasmussen har i deres barndom gået i klasser med mange drenge, så de har ikke nogen problemer med den mandlige overvægt på studiet.
Anna Rasmussen tænker dog, at udviklingen burde ændre sig, når der nu kommer flere websider, der er rettet mod kvinder:
»Så tænker jeg på, om der ikke også er nogle kvinder, der skal lave de her hjemmesider.«
Løsningen kan dog være svær at finde for de mange IT-mænd, der savner kvindelige kolleger til julefrokosten. Annette Nielsen fortæller, at der er gjort meget i tidens løb for, at kvinder får interesse for de mandsdominerede uddannelser, men at hun i sine år som studievejleder ikke har set en voldsom effekt af de mange kampagner.
»Det er jo lige fra starten af folkeskolen,« fortæller hun om de kønnenes skæve interesser.
Kirsten Lyck Falk har et enkelt bud på, hvordan man skal ændre folks opfattelse af de hårde IT-uddannelser:
»Jeg synes, man skulle lære folk, at computere ikke er farlige.«