Mobil datatrafik syvdoblet på et halvt år

Danskernes mobile dataforbrug er eksploderet i anden halvdel af 2007, hvor datatrafikken på de danske mobilnet er mere end syvdoblet.

Datatrafikken i de danske mobilnet er nærmest eksploderet i anden halvdel af 2007. Det viser den seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen. I løbet af et halvt år er datatrafikken via mobil mere end syvdoblet. Og væksten gælder både for mobile indholdstjenester og mobilt bredbånd.

I første halvdel af 2007 blev den samlede up- og download-trafik på de danske GPRS, EDGE og UMTS mobilnet målt til 80 millioner megabyte eller 80 terabyte. I årets andel halvdel var dette tal steget til 564 terabyte.

Teleselskabet 3 repræsenterer 96,4 procent af denne datatrafik, mens TDC ligger på andenpladsen med 1,9 procent. Sonofon, Telia og andre teleselskaber har kun en meget lille del af trafikken.

For 3 er der tale om en ottedobling af datatrafikken i selskabets netværk og selskabet sidder på 75 pct. af markedet for mobilt bredbånd. Men teleselskabet forventer selv, at markedsandelen vil falde i den kommende tid.

»De øvrige teleselskaber ruller i øjeblikket store annoncekampagner ud over hele landet, så hvad angår markedsandel på mobilt bredbånd, kan det kun gå tilbage. 3 har siden 2003 stort set været alene om at drive udviklingen på 3G-området, så vi ser frem til at få lidt selskab, når vi skal kommunikere 3G-teknologiens fordele,« siger Morten Christiansen, adm. direktør for 3 i Danmark.

Når det gælder UMTS eller 3G er væksten på mere end 30 procent fra første til anden halvdel af 2007, og ved årsskiftet var der mere end 660.000 3G-abonnementer i Danmark. Den langsommere GPRS-teknologi kan notere en mindre fremgang på 1 pct.

Telestatistiken viser også, antallet af talte minutter i mobiltelefon nu overgår antallet af talte minutter i den traditionelle fastnettelefon. Antallet af fastnetlinjer er faldet med en million siden første halvår 2002, hvor antallet af linjer toppede med 3,8 millioner.

Men fastnettet bliver ikke overflødigt lige med det samme, for antallet af DSL-forbindelser over fastnet stiger fortsat. Der er nu 36,1 bredbåndsabonnementer per 100 danskere og det er en europæisk rekord. Den største vækst er sket inden for fiberforbindelser, hvor antallet er fordoblet på et halvt år. Men ADSL er stadig langt den mest udbredte bredbåndsteknologi.

En aktuel rapport fra EU-Kommissionen bekræfter at Danmark har Europas højeste bredbånds-udbredelse. Væksten i det danske bredbåndsmarked er dog aftagende. I anden halvdel af 2007 var der en tilvækst på 6 procent. Det er det laveste nogensinde.

»Den fine placering i EU-kommissionens rapport viser, at Danmark fortsat er i spidsen hvad angår bredbånd. Den faldende vækst på bredbåndsmarkedet viser dog, at næsten alle de danskere, der for øjeblikket ønsker en bredbåndsforbindelse, er ved at have anskaffet sig en - og det er derfor relevant at fokusere på andet end blot en høj udbredelse af bredbånd. Vi ser blandt andet endnu lavere priser og højere hastigheder som en stor udfordring i de kommende år,« siger Jørgen Abild Andersen, direktør for IT- og Telestyrelsen.

Hastighederne fortsætter med at stige og to tredjedele af alle bredbånds-forbindelser havde ved udgangen af 2007 en downstreamkapacitet på mindst 2 Mbit/s, mens over halvdelen havde en upstreamkapacitet på mindst 512 Kbit/s. Men 30 procent af alle bredbånds-forbindelser havde dog en upstreamkapacitet under 144 kbit/s.

Det samlede antal DSL-abonnementer er steget fra 1,14 mio. i første halvår til 1,2 mio. i andet halvår af 2007, mens kabelmodem-abonnementer er steget svagt fra 532.000 til 542.000. Antallet af fiberabonnementer (Fibre to the Home) er steget fra 35.000 til 71.000. Det totale antal internet-abonnementer hos private og virksomheder i Danmark ligger nu på 2,1 mio.

Telestatistiken viser samtidig, at flere danskere har skiftet til ip-telefoni. Der er nu 363.000 ip-telefoni-abonnementer, en stigning på 20 pct. i forhold til første halvår, og den samlede VoIP-udlandstrafik fra Danmark er steget med mere end 30 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere