Intel sender processoren på slankekur

Den lille Atom-processor var den største nyhed på Intels udviklerkonference i Shanghai i denne uge.

I denne uge afholder Intel sin halvårlige udvikler-konference Intel Developer Forum (IDF) i kinesiske Shanghai, hvor chipfirmaet traditionelt fremviser sine nyeste produkter. En af de vigtigste nyheder er Intels hidtil mindste x86-processor, Atom, der allerede blev præsenteret på Cebit-messen i sidste måned. Processoren til små mobile enheder måler kun 25 kvadratmillimeter og er dermed mindre end en 25-øre-mønt. Den indeholder 47 millioner transistorer.

På IDF har Intel løftet sløret for de fem første Atom-modeller, Z500-Z540, som arbejder med en taktfrekvens fra 800 MHz til 1,86 GHz. Strømforbruget (Thermal Design Power, TDP) ligger på små 0,6 watt for den langsomste model og 2,4 watt for topmodellen Z540. Det er stadig meget lidt i forhold til de hurtigste pc-processorer, der sluger op til 140 watt.

TDP er ikke kun en målestok for, hvor meget strøm processoren forbruger, men også for varmeudviklingen og dermed behovet for køling, som igen kan kræve yderligere energi.

Med 2,4 watt for den hurtige Z540 ligger Intel i overkanten for en mini-processor - andre modeller med ARM-arkitektur klarer sig med 1 watt - men til gengæld er Intels Atom-processor kompatibel med de eksisterende x86-programmer. Så det burde være let at udvikle en smartphone med Atom og en slanket version af Windows XP.

Først i 2009 kommer Atom-efterfølgeren Lincroft med integreret grafik og hukommelses-controller i selve processoren - et system-on-a-chip - hvor det samlede strømforbrug også for de hurtige modeller skulle være under 1 watt.

Intel er dog stadig ikke i stand til at fremvise færdige produkter med Atom, men de dukker formentlig op i de kommende måneder.

På konferencen viste Intel også sin supercomputer-processor Tukwila, men rygterne om, at Intel også ville demonstrere sin første otte-kerne-processor (octocore), blev ikke indfriet.

De fleste pc-programmer har stadig problemer med at udnytte blot to kerner - for slet ikke at tale om otte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere