Oliesheiker skal redde AMD

Det hårde kapløb med Intel har tæret hårdt på AMD, men det gældsplagede chipfirma bliver nu reddet på falderebet af oliemilliarder fra Abu Dhabi.

De amerikanske myndigheder har netop givet grønt lys for en handel, som overdrager AMD's chipfabrikker til oliesheikerne i emiratet Abu Dhabi. AMD har kæmpet for sin overlevelse i de seneste år, hvor den hårde konkurrence med Intel har tæret hårdt på selskabet, og den faldende aktiekurs betyder at AMD i dag er mindre værd end den pris, selskabet selv betalte for ATI i 2006.

Med en gæld på mere end 25 milliarder kroner og et underskud i de sidste otte kvartaler har AMD haft svært ved at følge med Intel på et marked, hvor der skal investeres milliarder i forskning og udvikling hvert år. Intel brugte et svimlende beløb på mere end 60 mia. kr. sidste år på nye fabrikker, udstyr, forskning og udvikling. AMD måtte begrænse sig til mindre end en tiendedel af dette beløb.

Allerede i september 2007 overtog regeringen i Abu Dhabi en ejerandel på 8,1 pct. af AMD gennem selskabet Mubadala Development. I oktober kunne AMD så meddele, at Mubadala investerer yderligere omkring to milliarder kr. og dermed kommer til at eje 19,3 procent af AMD.

Men det er ikke nok til at redde chipfirmaet. For at overleve er AMD nødt til at skille sine fabrikker fra i et selvstændigt selskab, The Foundry Company, hvor Abu Dhahi-selskabet Advanced Technology Investment (ATIC) får en ejerandel på 65,8 pct.

Både Mubadala og ATIC er ejet af regeringen i Abu Dhabi, og den samlede investering betyder at sheikerne er tæt på at kontrollere verdens andetstørste chipfirma.

AMD-processorer bliver også brugt i flere vigtige militære systemer, som Roadrunner-supercomputeren på Los Alamos National Laboratory. Derfor skulle investeringen først godkendes af de amerikanske myndigheder.

Det er nu sket, og dermed kan der nu sættes skub i planerne om dannelsen af det nye selskab. The Foundry Company får 3.000 medarbejdere og hovedsæde i Silicon Valley. En ny chipfabrik, Fab 4X, skal stå klar i forbundsstaten New York i 2011.

The Foundry Company skal også producere chips for andre kunder end AMD. I første omgang får kunderne adgang til Silicon-on-Insulator-teknikken med 65- og 45-nanometer, som AMD har udviklet sammen med IBM. Men efter det kommende skift til 32 nanometer skal fabrikkerne omstilles til det billigere Bulk-Silicon-Wafer.

Denne produktionsteknik skal også danne grundlag for de kommende AMD Fusion-processorer, som kombinerer cpu og gpu i samme enhed.

AMD skal fremover koncentrere alle sine kræfter på at udvikle nye processorer, mens fabrikationen helt overlades til The Foundry Company.

Og der er brug for en forstærket indsats i udviklingsafdelingen, for AMD halter efterhånden efter Intel på næsten alle områder.

Intel lancerede sin første 45-nanometer-processor Penryn allerede i slutningen af 2007, mens AMD først var klar med 45-nm-modeller et år senere.

I november kunne Intel introducere sin nye 45-nanometer desktop-processor Core i7, og reaktionen fra AMD kommer først senere i denne måned i form af Phenom II.

Og heller ikke på mobilområdet ser det godt ud for AMD, hvor selskabet først nu er ved at have en konkurrent til Intels Atom klar i form af den nye Neo-platform.

Den store vinder i kampen mellem Intel og AMD er dog forbrugerne, som kan glæde sig over at chipfirmaerne er presset til at udvikle nye mikroprocessorer i et tempo, der får stort set alle andre brancher til at blegne.

Og priserne bliver ved med at falde. En transistor i de aktuelle processorer koster kun én milliontedel af prisen for en transistor i 1968. Hvis bilpriserne var faldet i samme tempo, så ville en ny bil kun koste fem øre i dag.

Med den hårde priskamp i tankerne er det nok ikke så mærkværdigt at AMD har ondt i kassebeholdningen - men nu er selskabet foreløbig reddet af oliemilliarderne fra Mellemøsten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere