Bestyrelsen for den mere end 230 år gamle informationsvirksomhed Krak i Virum nord for København har givet grønt lys for en ambitiøs og usædvanlig satsning, der skal gøre det fondsejede selskab til en central spiller i fremtidens netværkssamfund.
40 procent af Kraks omsætning stammede sidste år fra selskabets elektroniske aktiviteter. I dag er andelen vokset til 50 procent, og det tal vil de kommende år blive endnu højere, vurderer administrerende direktør Ove Leth-Sørensen.
Han gjorde sin entré i chefstolen i december sidste år, og dermed var signalet givet til et markant strategiskift for den traditionsrige virksomhed, der indtil da havde bygget forretningen op om sine trykte aktiviteter.
- Opgaven var at forny produktsortimentet, og det indebærer en større satsning på internettet. For et år siden tog en salgssamtale med kunderne udgangspunkt i det trykte medie, mens den i dag tager udgangspunkt i nettet, forklarer han.
Ny erhvervsportal
Satsningen på nettet indebærer, at internetportalen krak.dk til efteråret splittes op i en portal til erhvervslivet og en til private. Erhvervsportalen kommer til at indeholde en komplet søgedatabase med virksomhedsprofiler, et nyt produkt, som Ove Leth-Sørensen har store forventninger til.
- Det satser vi en masse penge på i øjeblikket, og det er vores mål, at bygge den bedste database med erhvervsinformationer, siger Ove Leth-Sørensen.
Et andet satsningsområde er et nyt forretningsområde, der har fået navnet Krak Offentlig. Her vil Krak udvikle og drive portaler for det offentlige. Ifølge Ove Leth-Sørensen er den første to-cifrede millionkontrakt i hus. Aftalen handler om at drive en ny informationsportal for den offentlige sektor målrettet mod erhvervslivet.
- Det er noget, vi skal lave i samarbejde med blandt andre IBM, men det er endnu meget nyt, siger Ove Leth-Sørensen.
60 nye medarbejdere
De mange nye aktiviteter betyder, at mens det meste af IT-branchen tænker i slankning og nedjusteringer, går Krak den modsatte vej og hyrer nye folk. I alt står informations og kort-virksomheden overfor at skulle ansætte 60 nye medarbejdere.
- Vi satser på at gå fra 210 til 270 medarbejdere de næste seks måneder. Vores bestyrelse har sagt ja til planerne om at ekspandere, og vi har netop taget en ny bygning i brug, siger Ove Leth-Sørensen.
Krak opgiver ikke sin omsætning men havde i regnskabsåret 2000/ 2001 en bruttofortjeneste på 121 millioner kroner og et resultat på lidt over seks millioner kroner. Ifølge Ove Leth-Sørensen vil regnskabet for dette år vise en forbedret omsætning og et mindre overskud i forhold til sidste år. Men dog et plus.
- Regnskabet ser dårligere ud i år af to grunde. Dels fordi vi har valgt at satse og investerer på en række områder, og dels fordi konjunkturerne har været vanskeligere, siger Ove Leth-Sørensen.
Virksomheden Krak er ejet af Kraks Fond, der er en velgørende fond. Fondsejerskabet har givet en høj grad af selvstændighed og tryghed, fordi selskabet har haft en solid pengekasse i ryggen. Set i det lys er ekspansionsstrategien usædvanlig og et markant brud med tidligere tiders konservatisme, forklarer Ove Leth-Sørensen.