Valg af patientjournal deler Danmark i to

Det italienske IT-firma Gesi skal levere patientjournal-platform til Hovedstadens Sygehusfællesskab. Dermed er Øst- og Vestdanmark delt i spørgsmålet om, hvilken EPJ-platform der er mest hensigtsmæssig.

Danskerne ville få et bedre sundhedsvæsen, hvis amterne kunne blive enige om at benytte samme integrationsplatform for elektroniske patientjournaler. Så langt er de EPJ-eksperter Computerworld har talt med enige.

Virkeligheden er imidlertid en anden, hvilket blev understreget i denne måned, da Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) oven på et EU-udbud valgte det lille, men meget specialiserede italienske firma Gesi til at levere integrationsplatform til hovedstadens hospitaler.

Det ligger i kortene, at Frederiksborg, Storstrøms, og Bornholms amter skal følge HS?s valg. Dermed bliver Gesis velafprøvede, men knap så fremtidssikrede DHE-platform (Distributed Healthcare Environment) udbredt i hovedparten af de sjællandske amter.

På den anden side af Storebælt fæster Århus Amt og Ringkøbings Amt deres lid til Systematics nyudviklede EPJI-platform. Den betegnes som teknologisk stærkere end DHE-platformen, men lider samtidig under, at den endnu ikke har været i drift.

Foretrækker fælles platform

Det er på nuværende tidspunkt umuligt at sige, hvilken en af de to integrationsplatforme der er bedst, påpeger leder af Virtuelt center for sundhedsinformatik, Stig Kjær Andersen.

Han ser dog klare fordele, hvis amterne og HS på lang sigt kunne blive enige om en fælles integrationsplatform.

? Med et fælles datagrundlag ville det være lettere at opnå og udveksle erfaringer fra patientbehandlingen. Samtidig ville læger og sygeplejersker vænne sig til ensartede instrumenter, uanset hvor de befandt sig i sundhedsvæsenet. Samlet set ville en fælles platform for hele landet give et bedre fungerende sundhedsvæsen, der lavede færre fejl, siger Stig Kjær Andersen.

Han mener i øvrigt, at det ville være en fordel for leverandører af EPJ-moduler, hvis de blot havde én platform at tilpasse sig.

To solide systemer

Læge og konsulent Søren Vingtoft fra firmaet Mediq er kun delvist enig i, at en fælles landsdækkende integrationsplatform er den rigtige løsning.

? I princippet ville det være bedst med en fælles platform, men så melder spørgsmålet sig bagefter, om den valgte så er god nok. Jeg synes, det er godt med to solide initiativer, som afprøver to forskellige filosofier, siger Søren Vingtoft, der ikke som udgangspunkt ser nogen hindring for, at man kan udveksle data mellem de to systemer.

Det kræver dog, at Sundhedsstyrelsen bygger bro mellem de to platforme, mener Stig Kjær Andersen.

? Det er Sundhedsstyrelsens opgave, at vi får nogle fælles meget detaljerede standarder på et højt semantisk niveau, så man kan udveksle data mellem systemerne, siger han.

Kritik af Gesi

Umiddelbart før HS offentliggjorde, at Gesi havde vundet udbuddet, var firmaet under tung beskydning i medierne, hvor eksperter og konkurrerende leverandører gjorde opmærksom på, at DHE var en forældet og dyr løsning.

Samtidig studsede flere over, at HS turde vælge en leverandør af Gesis størrelse. Oplysninger indhentet af Købmandsstandens Oplysningsbureau viser, at Gesi i 2000 havde 15 ansatte, en omsætning på to millioner euro, 122.000 euro i egenkapital og et overskud på 4.227 euro.

Informatikchef i Hovedstadens Sygehusfællesskab, Johannes Thomsen, afviser dog kritikken med henvisning til, at Gesi leverer systemet i konsortium med TietoEnator og derfor har en kapitalstærk partner i ryggen.

Han forklarer desuden valget af DHE med, at integrationsplatformen var den bedste i udbudsrunden.

? Økonomisk set var Gesis tilbud det bedste i udbudsrunden. Desuden ville vi gerne være lidt forsigtige og gå efter et eksisterende produkt, som har vist sine evner i praktisk drift, siger Johannes Thomsen og henviser til, at DHE er i brug på Gemelli-hospitalet i Rom.

Han vedkender dog, at teknologien bag DHE har et par år på bagen.

? Det er korrekt, at DHE er programmeret på en måde, som man ikke ville gøre i dag. Men det betyder ikke, at det ikke kan det samme som nyere systemer, siger Johannes Thomsen.

Han vil dog ikke afvise, at amterne kunne blive enige om en fælles integrationsplatform i fremtiden.

? Markedsudviklingen må vise, hvad der er den rigtige løsning. Hvis det skulle vise sig, at en anden løsning er den rigtige, er vi parat til at udskifte de dele, der skal til, siger han.


Vil du vide mere om sundheds-IT og elektroniske patientjournaler?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere