Den voldsomme tilbagegang i pc-salget i fjerde kvartal, hvor producenternes leverancer ifølge IDC faldt med otte procent, skaber bekymring i distributørkredse.
Hos Danmarks største distributør, Actebis, siger direktør Ole Eklund, at han forventer en klar opbremsning i 2009, men at han ikke kan genkende den voldsomme nedtur fra fjerde kvartal.
"Det er ikke de samme procenter vi ser hos os i Actebis, men det er klart, at det ikke kan undgå at påvirke os," siger Ole Eklund, som dog samtidig fortæller, at den netop overståede julemåned har været den hidtil bedste for Actebis
"Så vi har ingen grund til at klage over fjerde kvartal, men vi er naturligvis ikke blinde for, hvad der foregår i markedet," siger Ole Eklund, som ikke ønsker at oplyse præcis hvordan forretningen har udviklet sig for Actebis de seneste måneder.
En tilsvarende melding kommer fra konkurrenten Ingram Micro, hvor landechef Anders Bøje Jepsen dog erkender, at krisen kan aflæses på omsætningen. Ligesom sin kollega hos Actebis vil han dog ikke ud med konkrete tal for udviklingen.
"Selvom december også for os var en rigtig god måned, så mærker vi den faldende efterspørgsel, det gør vi da. Til gengæld er vores januar-salg løjet noget af efter en ellers god start," vurderer Ingram Micros danske chef, som samtidig vurderer, at det ikke kun er pc-salget, der lider under tilbagegangen.
"Det rammer bredt, og går også ud over andre produktområder som print- og serversalget," siger Anders Bøje Jepsen, som vurderer, at alle producenter er under pres på grund af den økonomiske afmatning.
"Men de producenter, der har fået de nye netbooks på markedet i god tid holder skindet på næsen, mens de øvrige lider i den nuværende situation," siger Anders Bøje Jepsen.
Software- og infrastrukturdistributøren Arrow ECS mærker ikke krisen, siger direktør Henrik Resting-Jeppesen.
"Salgsprocessen for infrastrukturløsninger er længere end for volumenprodukter som pc'er, og samtidig er kunderne meget opsatte på at få gevinster i form af besparelser og bedre performance. Men vi hører fra forhandlere, at de er mere presset end de plejer at være på volumenforretningen," siger Henrik Resting-Jeppesen.
Også den suverænt største pc-producent HP ser med bekymring på udviklingen. Direktør for pc-forretningen Lasse Sørensen glæder sig over, at HP igen overtager førertrøjen når det gælder antallet af solgte bærbare, men peger samtidig på at markedsudviklingen lægger pres på indtjeningen.
"Det er ikke muntert for nogen, og især to ting gør mig bekymret. Business-markedet går tilbage, samtidig med at de nye mininotebooks fylder så meget i markedet. Det er jo billige produkter, så mens antallet af solgte enheder er gået tilbage, så er omsætningen i virkeligheden endnu hårdere ramt," siger Lasse Sørensen, som satser på at bruge krisen til at vinde endnu større markedsandele til HP.