Næsten en halv million danskere skulle købe nyt udstyr, da de i november skiftede fra det analoge signal til DVB-T. Men et nyt skifte er lige om hjørnet. Og det kan blive dyrt.
Nyhedsmagasinet Ingeniøren anslår, at der kan være en samlet udskrivning på næsten to milliarder kroner, når vi om nogle år skal skifte til standarden DVB-T2. Den halve million skal nemlig igen investere i nye tv og tv-bokse, hvis de vil have adgang til samtlige kanaler på det kommende optimerede jordbaserede, digitale tv-sendenet.
Ifølge Ingeniørens beregninger vil den samlede investering kunne havne på mellem 1,25 og 2 mia. kroner, fordi op mod 2,5 millioner fjernsyn måske skal opgraderes.
DVB-T2 vil give flere tv-programmer i høj kvalitet. Det ved de i England, hvor den i øjeblikket er i funktion. Sverige og Finland vil også snart skifte til den.
Konsulent i DR Carsten Corneliussen kan over for Ingeniøren ikke give eksakt tidspunkt for en dansk overgang til DVB-T2. Han gætter på en tidshorisont på fem år.
Hos de danske lokal-tv-stationer er DVB-T2 også i overvejelserne. Det kan blive deres mulighed for at sende HD-indhold.
»Vi går i gang med at teste til foråret, når der kommer egnede bokse i handlen. Eneste undskyldning for ikke at komme i gang skulle være, hvis forbrugerne piver over de nye bokse, men sådan er udviklingen. Det krævede også nye mobiltelefoner at gå fra 2G til 3G,« siger Kenneth Wenzel, der er direktør i virksomheden Open Channel, som laver tekniske forsøg for bl.a. Kanal København.
Han tilføjer, at overgangen vil ske glidende.
»Det mest oplagte ville jo være at komme i gang inden 2012, så forbrugerne, der endnu ikke har købt MPEG4-bokse, kan købe en, der passer til DVB-T2 eller med det samme købe et DVB-T2-fjernsyn. Der er ingen grund til at vente,« siger han til Ingeniøren.
DVB-T2 er en nødvendighed, hvis forbrugerne vil have flere kanaler i HD - og 3D-tv i fremtiden.