Klumme: Et nyt paradigme "The Palm Economy"?

Hvorfor skriger alle stadig på WAP, når de trådløse Palm, Symbion og PocketPC baserede enheder bliver det bærende element for den mobile vision, spørger Klaus Nyengaard i sin klumme.

Der er tusinder af programmører og hundredvis af firmaer i Norden, der baserer sig på WAP, og selvom de i løbet af det sidste halve år ikke skriger så højt længere, så hører man dem konstant. Men hvor mange firmaer er der, som kan arbejde med mobile klient-server operativsystemer som PalmOS, Symbian eller PocketPC? Uforståeligt for mig, for jeg tror det kan blive et bærende element for den mobile vision, som den udvikler sig de kommende år!


For nylig deltog jeg i den store "PalmSource Europe" konference i Amsterdam, og mine kollegaer i USA havde et par uger forinden deltaget i den amerikanske pendant. PalmSource er stedet, hvor Palm interesserede mødes for at undersøge og diskutere de seneste landvindinger inden for den verden, der relaterer sig til Palm operativsystemet (PalmOS). Palm, Inc. og de andre tilhængere af PDA operativsystemer vil gerne fremstille sig som dem, der driver den mobile revolution og binder alle elementerne sammen. Og, der er nok noget om det!


Virksomhedsløsninger baseret på PalmOS og sammensmeltningen af PalmOS og mobiltelefoni var de to største hovedemner, men der blev præsenteret alle mulige typer af hardware og software løsninger. F.eks.


  • Handsprings VisorPhone og Palms tilsvarende produkt, der kombinerer mobiltelefonen med al PDA funktionaliteten uden at det samlede produkt bliver uhåndterbart.

  • Multiplayer spil mellem to Palm gadgets via bluetooth.

  • Avancerede og alligevel let anvendelige løsninger til "sales force automation" baseret på almindelige Palm PDA'er.

  • Add-ons til Palm baseret på SD teknologi (Secure Digital), som f.eks. MP3 afspiller, GPS positionerings system og kameraer.

  • Video i usædvanlig god kvalitet på en Palm skærm uden brug af add-ons.


Alt sammen viste det den vitalitet, som PalmOS har bygget på de sidste par år. Der er i det hele taget en kolossal stigning i interessen for ikke bare PalmOS, men også andre klient baserede trådløse operativsystemer som f.eks. EPOC/Symbian. En måde at vurdere en teknologis "buzz" er ved at se, hvilken opbakning diverse konferencer får, og i både PalmOS og Symbians tilfælde viser tallene tydeligt, at der ikke bare er store forventninger, men at der også allerede bliver leveret resultater. Ved Symbian konferencen i november i London var der 1.500 deltagere, hvilket var en stigning på 800% i forhold til året før, og ved Palm konferencen i Amsterdam var der 1.300 hvilket også var en stigning på mange hundrede procent.


Topfolkene fra Palm benytter selvfølgelig dette momentum til at prædike om
"The Palm Economy", der ifølge dem vil ændre verden til det bedre, og være
den ledende kraft i udviklingen af den mobile fremtid. Palm Økonomien
drives af Palm, Inc. og deres største samarbejdspartnere (IBM, Handspring,
Sony, Siebel, Computer Associates, etc.), de mere end 140.000 PalmOS
udviklere og de ca. 15 mio. PalmOS brugere over hele verden. For Palm er de
alle tandhjul, der ubenhørligt vil opbygge produkter og tjenester baseret på
Palms operativsystem - the Palm Ecomy!


Det er jo alt sammen meget godt, men vil PalmOS, Symbian og de andre klient baserede operativsystemer til mobile gadgets være en kraft bag udviklingen af det trådløse samfund? Det trådløse og mobile samfund, som måske ikke introduceres i den hast mange troede for et år siden, men som immervæk allerede nu baserer sig på 600-700 mio. mobil telefoner, 20 mio. PDA'er, etc.!


I den relation var der to åbenlyse spørgsmål, som jeg funderede lidt over, da topfolkene fra Palm, Inc. præsenterede de seneste landvindinger til hip klassisk musik tilsat lasershow og smarte værtsfolk.


Hvilket operativsystem vil fremtidens mobil telefoner blive baseret på?

De fleste har erkendt, at med de krav, der stilles til fremtidens telefoner (dem, som vi i dag kalder "smartphones"), så vil der blive behov for mere avancerede og fleksible operativsystemer end dem, som telefon producenterne har benyttet hidtil. Bl.a. derfor er Symbian alliancen skabt med støtte fra Nokia, Ericsson, Motorola, etc. De husker alle det skift, der skete i PC branchen i slutningen af 80'erne, da profitabiliteten ganske hurtigt skiftede fra hardware folkene til software folkene. Mobiltelefon producenterne kender denne case, og de vil ikke fanges af Microsoft eller et andet selskab, hvor de ikke selv har delvis kontrol. Palm, Inc. er også klar over dette, og de har for nylig lanceret en $100 mio. marketing kampagne i USA med fokus på Palm løsninger og ikke så meget selve Palm PDA'en.


En ny generation af mobil telefoner skal på gaden, der er baseret på et helt andet operativsystem, og mange af telefonerne henvender sig til folk med et meget mere avanceret brug af den håndholdte gadget end bare "lyd-kommunikation". De fleste iagttagere af mobil markedet er meget fokuserede på, hvad GPRS og noget senere UMTS kan gøre ved brugen af trådløs kommunikation. Båndbredden selvfølgelig er en helt afgørende faktor for udviklingen af den mobile vision, men ligeså vigtigt er det, at selve mobil enheden bliver udviklet som en platform for meget mere end "lyd-kommunikation". Dette vil have ligeså stor indflydelse på folks vaner, og under alle omstændigheder, så kan man ikke få det fulde potentiale af højhastigheds netværk, hvis ikke ens gadget understøtter funktionalitet til alle de spændende ting.


Sikkert er det, at der er en lang række PDA-mobiltelefon konvergens produkter på vej fra selskaber, der i dag ikke er store inden for traditionelle mobil telefoner. Ikke alle mennesker har behov for en "alt-i-en" telefon, men personligt vil jeg meget gerne have et PalmOS produkt, som jeg er så vant til, koblet med en lille GSM enhed. Det er et overlegent produkt i forhold til det proprietære og lukkede system som den hidtidige "moder-til-alle-smartphones" Nokia Communicator benytter sig af. Alt i alt, så er jeg fast overbevidst om, at telefon producenterne vil basere en meget signifikant del af deres fremtidige produkter på åbne systemer som PalmOS, Symbian og Microsoft Stinger. Hvis dette holder, så skal man ikke være den største strateg i verden for at kunne regne ud, hvilket boom det vil give inden for software udvikling baseret på disse operativ systemer.


Vil mobile klient-server operativsystemer blive stort inden for mobile virksomhedsløsninger?

Mange virksomheder har allerede nu set behovet for mobile løsninger inden for salgsstøttesystemer, rapportering, analyse, etc., etc. Mange firmaer har introduceret løsninger baseret på bærbare PC'er og nogle har prøvet sig med WAP løsninger. Der er dog meget stort gab mellem en bærbar PC og en WAP telefon. En PDA med trådløs opkobling/smart phone er muligvis den gyldne middelvej, som en stor del af virksomhederne burde vælge. Let at bruge, derfor let for ikke-IT kyndige personer at benytte. Fremragende form faktor. Billig i investering end PC. Let platform at udvikle på. Klient baseret, så man i forhold til. en almindelig WAP telefon kan have mange signifikante applikationer installeret. Meget bedre brugergrænseflade end WAP telefon. Etc.


På PalmSource og Symbian konferencen for nylig var der utallige eksempler på, hvordan organisationer er i fuld gang med at udstyre sælgere, montører, læger, etc. Med håndholdte apparater, der kombinerer en "handy" formfaktor med lav pris og gode brugermuligheder. Jeg tror, at der er betydelige opgaver for de web bureauer, systemhuse, etc. som systematisk angriber dette marked. Der er i Norden meget få, som har rimelig med erfaring inden for dette område, men det vil om et år til to være et betydeligt marked. Og til web bureauernes orientering kan jeg nævne, at Palm, Inc.'s egen analyse viser, at det specielt er inden for healthcare, finansielle institutioner og transport at der vil være forretning at hente, men stort set alle segmenter i markedet vil efterspørge disse produkter.


Alt i alt: Jeg tror, at "the Palm Economy" sammen med de andre mobile klient-server operativ systemer vil blive meget stor, og det vil drive den mobile vision i meget højere grad end hvad folk tror i dag, hvor der udelukkende er fokus på de gigantiske mobil producenter og de ligeså gigantiske mobil operatører. Dem, der kan hægte sig på "the Palm/Symbian/Stinger Economy" skal såmænd nok få sig en interessant forretning i løbet af et par år. Ufatteligt, at der Danmark og resten af Norden er en så stor ubalance mellem WAP fokus/virksomheder vs. PalmOS/Symbian/Stinger/PocketPC fokus/virksomheder og de fremtidige udsigter for disse områder!


Klaus Nyengaard er Cheif Executive Officer for Mobli, Inc.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    TIETOEVRY DENMARK A/S
    Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere