iPhone-killer fra Nokia føles billig

Nokia 5800 Express Music vil koste godt 3000 kroner uden abonnement. Det er billigt i forhold til iPhone, men sådan føles den også, lyder de første kommentarer.

Nokia har lanceret sin første mobil med touch-skærm. Forbilledet er iPhone, som den på nogle områder ikke kan matche - til gengæld er prisen betydeligt lavere, siger ComONs søsteravis Mobil, der har prøvet nye finske telefon.

Med tanke på, at prisen er relativ lav for denne mobil, så lød alarmklokkerne straks, for har Nokia så sparet på de dyre dele i mobilen, frem for alt skærmen. Men jo mere Mobil prøver modellen, desto bedre synes bladet om dens skærm. Dens kvalitet mærkes man især, når man ser filmtrailere på den.

5800 XpressMusic er altså en touch-mobil med en 3,2 tommer stor skærm. Skærmen er som sagt god, men når ikke helt samme højder som Apples iPhone - der i øvrigt også er 0,3 tommer større. Skærmen føles hård og hårdfør og reagerer godt, når man klikker med fingeren eller pennen, der følger med.


Et spørgsmål, Mobil selv havde med i bagagen til London, hvor den blev lanceret i går aftes, var, om den understøttede "multi-touch". Altså om man kan zoome ind og ud på skærmen ved at trække tommel- og pegefinger mod eller fra hinanden. Men sådan fungerer det ikke i 5800.

For at zoome ind skal man dobbeltklikke på skærmen, og dobbeltklikker man igen, zoomer man ud. Det fungerer udmærket, men igen - det når ikke helt samme højder som iPhone på dette område.

Derimod fungerer flash i webbrowseren problemfrit, så man kan web-tv på Youtube samt andre video-sider.

På startskærmen finder man udover ikoner genveje til fire favoritkontakter - med billede. Klikker man på dem, får man de seneste billeder, som vedkommende har postet på sin billedblog, forskellige alternativer til at kontakter personen plus andre ting.

Under skærmen sidder taster til at besvare og afslutte opkald samt menutasten. Et klik på menutasten tager ind til telefonens grundindstilling, og når man så er der, kommer man ind til hovedmenuen med endnu et klik på menutasten.

Til media-indhold findes en smart specialtast i øverste højre hjørne, lige over skærmen. Med et klik på den får man adgang til diverse mediafunktioner som musik, web, billeder og blogs. Det føles smidigt.

Musikdelen føles bedst integreret i denne mobil. Spillelister skabes i Windows Media-format, og spillelister kan sendes med Bluetooth eller MMS til vennerne. Mobil forsøgte at oprette en spilleliste med musik, som ikke var på mobilens hukommelse, og så kunne bladet vælge at downloade dem fra Nokia Music Store.

Besked-mapper kan nås via startskærmen eller hovedmenuen. Når man skriver en sms kan man bruge et fuldt tastatur, der fylder hele skærmens bredde. Æ, ø og å skulle få separate taster, når modellen rammer Danmark.

Den har ikke XT9 til at gætte ord, mens man skriver. Derimod kan man vælge at skrive med et "almindeligt" mobiltastatur, hvor man kan bruge T9. Det fulde tastatur virkede bedst, synes vi, og tasterne sidder med bedre afstand end på andre touch-mobiler, som for eksempel iPhone.

Kameraet er umiddelbart en skuffelse. Det er kun på 3 megapxiel, men har dog autofokus. Den har fotolampe, men hvor god den reelt er, kan ikke rigtig vurderes endnu.

Noget andet, som også opleves som en svaghed med 5800 XpressMusic, er kvalitetsfølelsen. Telefonen føles en tand for plastic-agtig - men det harmonerer vel fint med den rigtig gode pris for en mobiltelfon som denne, mener Mobi.nu.

Andre producenter, der forsøger at tage kampen op med iPhone, har brugt meget krudt på grafiske effekter, men det er ikke noget, som Nokia har investeret meget energi i at udvikle. Når man først har vænnet sig til en lækkert designet brugerflade, kan det godt være svært at acceptere den, der findes i 5800.

Man kan ikke redigere i Office-dokumenter, men der er på den anden side heller ikke tale om en business-mobil - langt fra. Telefonen bygger på en touch-version af Series60.

Konklusionen på denne mobil er, at den fungerer godt, men at kvalitetsfølelsen halter lidt efter konkurrenterne. Om funktionaliteten så kan hamle op med konkurrenternes bedre design, må tiden vise.

Nokia 5800 XpressMusic
* Type: 3G-mobil med turbo-3G og Wi-Fi
* Mål: 111 x 51,7 x 15,5 mm
* Vægt: 109 gram
* Skærm: 3,2 tommer touchskærm, 320x640 pixel, 16 millioner farver
* Kamera: 3,2 megapixel med autofokus og fotolampe
* Video: Optager med 640x360 pixel, 30 fps
* Hukommelse: 8 GB på medfølgende microSD-kort, kan håndtere kort med 16 GB
* Øvrigt: Musikafspiller, FM-radio, indbygget GPS
* Pris: Cirka 2.500 kroner eksklusiv moms og uden abonnement.
* I butikkerne: Snart




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere