Araneum tæt på kollaps

Webhuset Araneum står med den ene fod ude over afgrunden efter et tab på 11 millioner kroner sidste år. En negativ egenkapital og en alt for dyr lejekontrakt gør, at revisorerne tager forbehold over for, om selskabet kan fortsætte. Direktøren siger, at en aftale, som vil give ny luft, er lige på trapperne.

Webhuset Araneum kæmper for at rejse ny kapital til den fortsatte drift. Det netop offentliggjorte årsregnskab for 2001 viser en negativ egenkapital på 12,7 millioner kroner, og der er ingen dækning for det beløb.

Af årsberetningen fremgår det, at den fortsatte drift i selskabet er betinget af tilførsel af ny kapital og afvikling af et alt for dyrt lejemål på Holmen. Revisorerne har derfor taget en række forbehold i regnskabet for selskabets videre overlevelse.

"Vore revisionshandlinger har ikke givet os et grundlag for at bekræfte forudsætningen om fortsat drift, som vi derfor tager forbehold for," hedder det blandt andet i revisorpåtegningen.

Revisorerne gør endvidere opmærksom på, at der er skyldig moms til det offentlige, som ledelsen kan gøres ansvarlig for.

Direktør: - Tæt på aftale
Araneum tabte sidste år 4,5 millioner kroner på den primære drift ved en samlet omsætning på 48,5 millioner kroner.

Araneum A/S Årsregnskab
Millioner kroner20012000
Omsætning 48,5 51,7
Resultat af primær drift (EBIT)-4,5-1,6
Resultat før skat -11,0-4,5
Resultat-11,0-4,0
Egenkapital-12,8-1,8
Antal ansatte7775

Det er bestemt ikke et af de største tab blandt de danske web-konsulenthuse, men i modsætning til både Icon Medialab og Cell Network - der har fået tilført henholdsvis 40 og 17 millioner kroner sidste år fra moderselskaberne - så er der ingen rige onkler, som kan dække underskuddet og sikre den fortsatte drift.

Det håber Araneum dog at lave om på. I 2002 er der indledt forhandlinger om et strategisk samarbejde med andre i samme branche, som skal være med til at løse den anstrengte økonomi, fremgår det af årsberetningen.

Administrerende direktør Jesper Drustrup vil endnu ikke løfte sløret for de forhandlinger, men siger til Computerworld Online, at man er tæt på en aftale.

- Jeg er bundet af diverse fortrolighedserklæringer, og det vil derfor være meget forkert af mig at udtale mig nu. Men jeg kan sige, at vi stort set har aftaler på plads, som løser de forbehold, der er taget i regnskabet. Vi forventer at kunne offentliggøre den om kort tid, siger han.

Kort tid er i den sammenhæng et par måneder, oplyser direktøren.

Lejemål tynger

En fortsat drift forudsætter dog ikke kun flere penge. Også et alt for dyrt lejemål på Fabriksmestervej på Holmen i København skal genforhandles. Midt i 2000 tegnede Araneum sig for det årlige lejemål på 5,2 millioner kroner med en uopsigelig kontrakt frem til august 2011.

Lejemålet blev indgået for "at sikre selskabet den nødvendige kontorfaciliteter til den på daværende tidspunkt forventede markante vækst", som det hedder i årsberetningen. Alene i regnskabet for 2001 gav lejemålet en nettobelastning på 5,6 millioner kroner.

Araneum har forsøgt at fremleje de overflødige kvadratmeter. Bestyrelsesmedlem og medstifter af Araneum Martin von Haller Grønbæks eget advokatfirma og Foreningen for Dansk Intenet Handel (FDIH) har i dag samme adresse som Araneum.

Der står dog fortsat for mange kvadratmeter ledige, og Areneum har derfor indledt forhandlinger med udlejer om en ændring af uopsigeligheden på lejemålet.

Disse forhandlinger har ifølge Jesper Drustrup efter aflæggelsen af årsregnskabet ført til en aftale, som han dog ikke på nuværende tidspunkt uddyber.

Tro på fremtiden

Det netop offentliggjorte årsregnskab er også tynget af samlede nedskrivninger af kapitalandele på 4,6 millioner kroner.

Det er en investering på 4,1 millioner kroner i engelske Tripledash, der nedskrevet til 0 kroner, efter selskabet er taget under konkursbehandling, og nedskrivning af godt en halv million kroner som følge af konkursbehandlingen af Areneum Consulting, der blev stiftet som et 70 procent ejet datterselskab 1. juni 2000.

Det beskedne underskud på den primære drift og de mange ekstraomkostninger, betyder dog, at ledelse og bestyrelse - trods den manglende likviditet - fortsat har tiltro til selve forretningen i 2002.

- Jeg tror, vi har fulgt stort set den udvikling, hele branchen har oplevet. Vi havde et godt første kvartal, et lidt mere mat andet kvartal, og nu står vi og venter for at se, hvad der sker i tredje kvartal, siger Jesper Drustrup.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere