Hacking og phishing invaderer FaceBook

Netprofiler gør det nemt for hackere at gætte danskernes bankkoder. Der er ikke stramninger på vej lovmæssigt, så politiet og Finansrådet opfordrer brugerne til at overveje, hvilke oplysninger de gør offentlig tilgængelige.

Gratisbladet Urban fortæller i dag, at hacking og phishing er et stigende problem på sociale netværk-sites som eksempelvis FaceBook.

Problemet er til dels, at brugerne lægger flere og flere personfølsomme oplysninger ud på deres profiler, og hvis man benytter sig at let huskbare adgangskoder til netbanken og lignende, som for eksempel hundens fødselsdag eller konens BH-størrelse, gør man det nemmere for hackere, at gætte sig frem til disse adgangskoder, fortæller Søren Thomassen fra Rigspolitets afdeling for it-kiminalitet til Urban.

Et andet problem er, at man er mere tilbøjelig, til at stole på informationer fra sine venner, end totalt fremmede. Det vil sige, at når din gode ven på FaceBook anbefaler dig et godt site, så hopper du gladeligt på linket. Her afgiver du måske en håndfuld personfølsomme oplysninger, samtidig med at siden lægger en eller anden lille keylogger ind på din computer. Og så er der ikke langt til, at hackeren / phisheren har alle oplysninger til at kunne tømme din bankkonto.

»Det ER indtil videre bankerne, der dækker tabet, men kun så længe man ikke har handlet 'groft uforsvarligt'«, fortæller Birgitte Mikkelsen, kontorchef i Finansrådet.

»Det er der nu indtil videre ingen danskere der er blevet dømt for, men udover utrygheden ved, der har været ubudne gæster på harddisken, så er det ikke nødvendigvis 'kun' bankoplysninger, hackerne render med. Der kan være alle mulige andre persondata på ens computer, man ikke gerne ser i de forkerte hænder«, uddyber Birgitte Mikkelsen.

Over det seneste halvandet år, har 123 danskere oplevet 'indbrud' på deres bankkonto. Det har samlet kostet de danske banker 5,5 millioner kroner.

Både politiet og Finansrådet opfordrer folk til ikke at være paranoide, men at følge nogle fornuftige grundregler, som for eksempel at tænke grundigt over, hvilke oplysninger om sin person, man lægger ud på nettet.

Birgitte Mikkelsen tilføjer, at der ikke er stramninger på definitionerne omkring 'uagtsomhed' i sigte. Tværtimod lægger et nyt EU-direktiv op til, at de enkelte lande kan bibeholde deres nuværende regler. Finansrådet Danmark regner således med, at vi herhjemme viderefører de nuværende bestemmelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere