Artikel top billede

Storstilet spamrun på Danmark rammer webbutikker

Vær på vagt, siger ekspert efter fem dages phishing, men webbutikker siger, at det er umuligt at gardere sig mod tyvenes tricks. De overvejer muldyrs-register.

De sidste fem dage har phishere kørt hårdt med gentagne "spamruns" på Danmark. De har snyltet på MasterCard, Visa, Skat og senest i går og i dag Paypal.

Det giver e-handlende problemer. Sideløbende har Peter Kruse registreret, at spammere efterspørger pakkemuldyr. Det er naive eller lyssky danskere, som skal modtage dyre varer såsom elektronik og smykker, ompakke dem og sende dem til en postboks i udlandet.

"Inden for den næste uge skal man have paraderne oppe. Dels som almindelig internetbruger, der modtager phishingforsøgene. Dels skal de e-handledende skal være opmærksom på, at de risikerer at få falske ordrer," siger Peter Kruse, it-sikkerhedsekspert fra det private firma CSIS.

Problemet for webbutikkerne er, at phisherne er dygtige til at skjule deres adfærd. De køber varer i danske webbutikker og bruger en dansk proxy, så IP-adressen ser dansk ud. Samtidig undgår de at vække mistanke ved at lægge store ordrer. Når den phishede dansker opdager misbruget, trækker de købet tilbage, og så står den ehandlende tilbage med hele tabet.

Phishing-problemet vokser for de ehandlende, forklarer direktør Annette Falberg fra FDIH - Foreningen for Distance- og Internethandel.

"Problemet er, at disse ordrer ser helt almindelige ud. Webbutikkerne har forskellige filtre, men de får ikke stoppet disse ordrer. De ser helt amindelige ud. Man glæder sig over at få de her ordrer, og så viser det sig, at det er en tyv," forklarer Annette Falberg.

 

Branche overvejer muldyrsregister

Hendes organisation er i gang med at spørge medlemmerne, de danske webbutikker, hvordan de er ramt. Annette Falberg og hendes medlemmer oplever, at politiet har svært ved at afsætte ressourcer til at gå efter pakkemuldyrene, og hun fortæller, at FDIH overvejer, om de kan skabe et centralt register over pakke-muldyr.

"Det kunne være en løsning med et brancheregister, hvor butikkerne indberetter mennesker, der har ageret som muldyr, men vi skal først finde ud af, om det er lovligt at skabe," siger Annette Falberg.

Den seneste Paypal-phishing er relativt flot udført og har relativt få stavefejl, men erfarne it-brugere vil nemt opdage phishingen, eftersom url'en i linket fører til en fremmed side, Merchacany.com. Alligevel går danskere i nettet og oplyser deres betalingskort-oplysninger, siger Peter Kruse CSIS.

"Disse kampagner fortsætter, fordi folk bliver ved med at opgive deres kreditkort-oplysninger. De kigger ikke på, hvad der står i formularen og hvor dataene bliver sendt hen," siger Peter Kruse.

Han efterlyser oplysning over for danskerne.

"Det er egentlig hovedrystende, at vi ikke er kommet længere," siger han.

 

Dankortsvindel vokser

Dankortsvindelen vokser i eksplosivt omfang. Ifølge tal fra FDIH var der i første halvår af 2010 7.419 sager, hvor netbutikker belv udsat for dankortsvindel. Det er flere sager end i hele 2009, hvor antallet af sager lå på 7.100.

Phishere bruger tillidsvækkende brands og symboler. Lokkemaden kan være, at man har fået penge tilbage i skat eller har penge til gode. Med mere end 200 millioner globale kunder er Paypal et oplagt mål for phishere, der forsøger at lure kort-oplysninger ud af letlokkelige netbrugere. Faktisk snylter 45 procent af alle phishing-angreb på Paypals brand ifølge tal fra OpenDNS.

Nedenfor er et friskt eksempel, som en ComON-læser har sendt ind. Skærm-dumps stammer fra siden, hvor man bliver ledt hen. Alle links fører til formularen.

"Og nej, jeg har ikke indtastet nogen oplysninger... ;)," skriver Peter S. Andersen, der til daglig er programmør/udvikler i en it-virksomhed fra Roskilde.

 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere