Apparaturafgift på vej

Et udvalg under Kulturministeriet satser på at have nye afgifter på kopieringsudstyr og digitale medier klar til efterårets ændringer af ophavsretsloven. Den nye vederlagsordning må ikke generere flere penge til kunstnere, producenter og andre ophavsmænd end den nuværende ordning.

Hvis alt går vel, har kulturminister Brian Mikkelsen et forslag til en ny afgiftsstruktur klar til efteråret, hvor den danske ophavsretslov skal harmoniseres med et EU-direktiv.

Når der alligevel hersker tvivl om, hvornår IT-branchen og rettighedshaverne ved, hvilke kopieringsenheder der skal afgiftsbelægges, skyldes det, at en ændring af båndvederlagsordningen, som den kaldes i Kulturministeriet, tidligere har vist sig at være en gordisk knude af dimensioner.

? Forhandlingerne foregår i en god atmosfære, men der er stadig et par knaster og divergerende synspunkter mellem parterne, vi skal have ordnet, lyder den diplomatiske melding fra udvalgets formand og afdelingschef i Kulturministeriet, Poul Bache.

Denne gang har regeringen imidlertid forsøgt at gøre knuden til et slipstik ved at udstikke nogle faste rammer for forhandlingerne.

Ny lov beskytter kopibeskyttelse

Danskernes ret til at kopiere en cd til privat brug er ved at blive udhulet. Senest ved udgangen af 2002 skal den danske ophavsretslov være ændret, så den stemmer overens med Infosoc-direktivet, der har den mundrette titel ?direktivet om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet.?

Direktivets kapitel 3 indeholder bestemmelser, der gør det ulovligt at omgå eller fjerne kopispærringer af ophavsretbeskyttet materiale uden rettighedshavernes samtykke.

Det bliver desuden forbudt at fremstille, importere, markedsføre, distribuere og i kommercielt øjemed besidde udstyr, der kan omgå kopibeskyttelse.

I takt med at flere og flere cd?er bliver kopisikrede, mister danskerne reelt retten til at tage en kopi til eget brug, hvilket ellers er lovligt i dag.

Lovudkastet er i øjeblikket i høring hos diverse departementer.

Den nye vederlagsordning må ikke generere flere penge til kunstnere, producenter og andre ophavsmænd end den nuværende ordning, som via Copy-Dan indbringer rettighedshaverne 40 til 60 millioner kroner. Samtidig ligger det i kortene, at provenuet skal spredes ud over forskellige blanke digitale medier og/eller kopieringsrelateret IT-udstyr.

Fortvivlende situation

Det fik i første omgang kunstnerne til at blive væk fra de planlagte udvalgsmøder i protest over, at regeringen ikke ville lade parterne forhandle om det endelige provenu.

Repræsentanter for kunstnerne er imidlertid vendt tilbage til forhandlingsbordet for at sikre, at deres synspunkter omkring grænsehandel, tal for kopiering og teknologiske sondringer bliver hørt. Men det er med en besk smag i munden.

? Det er en fortvivlende situation, at man møder op til en forhandling, hvor resultatet er givet på forhånd, siger Arne Würgler, der er formand for Copy-Dan Båndkopi.

Anerkender ikke resultatet

Derfor vil rettighedshaverne ifølge Arne Würgler ikke anerkende udgangspunktet.

? Vi vil gerne komme med forslag til en løsningsmodel, men ikke binde os til noget, så længe vi er oppe mod nogle kræfter, der ikke vil kulturlivet det vel, siger han.

Næste skridt på vejen mod nye afgifter bliver et par møder i august og september, hvor udvalget netop drøfter potentielle løsningsmodeller.

Ud over to repræsentanter for Koda og Copy-Dan består udvalget af folk fra IT-Brancheforeningen, ITEK, Brancheorganisationen Forbrugerelektronik, Dansk Handel & Service samt embedsmænd fra Kulturministeriet, Skatteministeriet, Videnskabsministeriet og Finansministeriet.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld



Vil du vide mere om digital kopiering?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere