Digital signatur skal behandles som almindelig underskrift

En digital signatur bør behandles som en traditionel papirbaseret underskrift, konkluderer et udvalg under Justitsministeriet.

En digital signatur bør behandles som en traditionel papirbaseret underskrift. Det konkluderer Justitsministeriets udvalg om retsvirkningerne af digital signatur i en ny delbetænkning. Udvalget mener ikke, at der er behov for nye lovregler på området, men påpeger samtidig, at anvendelse af digitale signaturer er et så begrænset og nyt fænomen, at domstolene endnu ikke har haft lejlighed til at tage stilling til de første sager. På den baggrund anbefaler udvalget, at man løbende overvejer, om der er behov for lovgivning på området.

»Jeg er glad for den afklaring af retstilstanden, som er indeholdt i betænkningen om e-signaturs retsvirkninger. Det er med til at give en større tryghed, når folk handler på nettet eller kommunikerer elektronisk,« siger justitsminister Lene Espersen (K) i en kommentar til betænkningen.

Udvalget har bl.a. set på spørgsmålet om, hvorvidt en digital signatur kan indebære en fuldmagt og analyseret de nærmere retsvirkninger af uberettiget brug af signaturer, f.eks. ved forfalskning af erklæringer forsynet med en digital signatur. Udvalget har desuden undersøgt, hvorvidt en indehaver af en digital signatur kan blive omfattet af erstatningsansvar i forbindelse med andres uberettigede brug af den digitale signatur. Konklusionen er, at dansk rets almindelige regler og principper også kan anvendes til at løse de konflikter der måtte opstå i forbindelse med den digitale signatur.

»Brugen af digital signatur er en hjørnesten i sikker og tryg elektronisk kommunikation. Med betænkningen er der skabt et solidt grundlag for, at endnu flere danskere vil benytte digital signatur,« siger videnskabsminister Helge Sander.

Justitsministeriets udvalg om retsvirkningerne af digital signatur blev nedsat i november 1998 og afgav sin første betænkning om e-signatur og formkrav i lovgivningen i december 2000. Den nye betænkning kan hentes på Justitsministeriets hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere