USA's næststørste teleselskab, SBC, meddelte tirsdag aften at det har til hensigt at sælge hovedparten af sine aktier i TDC. Som hovedaktionær i den danske telegigant ejer SBC 41,6 procent af aktierne, og sætter nu 32,1 procent af den samlede aktiekapital til salg.
TDC har med det samme meddelt, at selskabet selv agter at købe omkring 8,4 procent af den samlede aktiekapital, så TDC i alt kommer til at eje 10 procent af sine egne aktier.
Dermed er der godt 24 procent af aktiekapitalen tilbage til salg til et andet teleselskab. TDC skriver i en fondsbørsmeddelelse, at der ikke er nogle aktuelle købere. Selskabet skriver desuden at det fornylig har været i forhnadlinger med andre teleselskaber, men at de forhandlinger er afsluttet uden resultat. TDC har ikke planer om at deltage i eventuelle fusionsforhandlinger før, at en ny bestyrelse er udpeget, i det SBC's tre repræsentanter naturligvis udtræder.
Finsk-svenske TeliaSonera har tidligere været nævnt som en oplagt køber af TDC. Det afviste TeliaSoneras topchef Anders Igel dog fornylig, efter at han havde erklæret at TeliaSonera enten ville købe op eller helt trække sig ud af Danmark. Men TDC var ikke i opkøbskikkerten, erklærede Anders Igel.
SBC, der har 168.000 medarbejdere, har 54 millioner telefonlinier over hele USA og ejer 60 procent af aktierne i mobilselskabet Cingular Wireless. Efter en heftig budkrig med Vodafone lykkedes det i februar Cingular Wireless at købe USA's tredjestørste mobilselskab, AT&T Wireless. Cingular skal betale 41 milliarder dollars for AT&T Wireless. Heraf skal SBC punge ud med 24,6 milliarder dollars. SBC afviste dengang at pengene skulle findes ved frasalg af de internationale aktiviteter som TDC. Men det ser nu alligevel ud til at blive tilfældet.
SBC kom ud af 1. kvartal 2004 med et fald i resultatet før skat på 61 procent til 1,95 miliiarder dollars, svarende til 12,2 mia. kroner. For 14. kvartal i træk faldt SBC's omsætning. I denne omgang fra 10,38 milliarder dollars til 10,13 milliarder dollars.
I 1997 solgte den danske stat 34 procent af sine aktier i det der dengang hed Tele Danmark til Ameritech, som siden overtog ydeligere knap 8 procent og senere fusionerede med SBC. Statskassen fik dengang 25 milliarder kroner for Tele Danmark-aktierne.