Artikel top billede

Socialdemokraterne bakker op om brevmodel

Det store oppositionsparti ved endnu ikke, hvem der skal betale.

Formodede netpirater skal modtage informationsbreve, mener Socialdemokraternes medie- og kulturordfører Mogens Jensen.

Efter at have modtaget indstillingerne fra et udvalg under Kulturministeriet har regeringen har netop meldt ud, at den ved den kommende folketingssamling, altså til efteråret, vil fremlægge et lovforslag om en brevmodel. Dermed kan det blive en ny regeringen med Socialdemokraterne som bærende parti, der skal gennemføre lovforslaget efter et folketingsvalg.

Mogens Jensen mener, at indsatsen for at bekæmpe ulovlig fildeling på internettet har tre ben: For det første skal kunstnerne lave velfungerende forretningsmodeller, såsom abonnementstjenester på nettet, så forbrugerne nemt kan købe musik digitalt. Dernæst skal der være en informationsindsats, så borgerne ved, at de ikke må hente film og musik ulovligt. For det tredje skal rettighedshaverne kunne retsforfølge ulovlig fildeling.

"Jeg opfatter brevmodellen som en meget præcis måde at informere folk, der overtræder ophavsretsloven om, at de gør det - og også informere nogle, som uforvarende ikke ved, at der foregår ulovlig fildeling fra bopælen, så de er i stand til at sikre computeren eller tage en diskussion i husstanden, om hvem der har gjort det," siger Mogens Jensen.

"Det er en meget præcis informationskampagne, hvor du ikke tager fat i hele befolkningen, men målretter informationskampagnen," siger Mogens Jensen.

Han uddyber, at danskerne eksempelvis kan beslutte at sætte kode på deres WiFi-netværk, hvis de via et advarselsbrev bliver oplyst om, at der angiveligt er sket fildeling fra internetforbindelsen. Det er dog ikke lovpligtigt at have adgangskode til WiFi-netværk, så det vil være op til borgerne selv, om de vil sætte kode på, siger han.

 

Finansieringen er et åbent spørgsmål

Lige nu strides rettighedshaverne og internetudbyderne om, hvem der skal betale den tocifrede millionregning for at årligt at sende op mod 50.000 breve over de næste tre år - samt at sætte systemet op. Socialdemokraterne vil ikke på nuværende tidspunkt uddele en regning.

"Det har jeg ikke taget endelig stilling til. Det må vi se på i forbindelse med implementering af loven," siger Mogens Jensen.

"Men det er klart, at mit udgangspunkt er, at alle, som har interesser, må bidrage med finansieringen. Det må være det logiske udgangspunkt," siger Mogens Jensen.

"Jeg håber, at vi kan blive enige med de forskellige parter. Det har de ikke kunnet i udvalgsarbejdet, men mon ikke i den politiske proces, når virkeligheden nærmer sig, at de så kan blive enige," siger Mogens Jensen.

Adspurgt, hvem han mener, der har interesser i sagen, uddyber Mogens Jensen, at rettighedshaverne har de umiddelbare interesser, men at også internetudbyderne har interesser, fordi de lever af internettrafikken og derfor også må have interesse i at mindske den ulovlige fildeling.

Da ComON spørger ham, om internetudbyderne så også skal hjælpe andre brancher, eksempelvis journalister, med at bekæmpe ulovlig kopiering på internettet, svarer han, at internetudbyderne bør have interesser i denne sag, fordi det er grundigt belyst i udvalgsarbejdet under Kulturministeriet. Hvis der opstår andre behov for bekæmpelse af ulovligheder, må det behandles i en anden sag, siger medie- og kulturordføreren.

 

Domstole må afgøre om breve er skærpende

Mogens Jensen understreger desuden, at brevene er en informationskampagne. Kulturministeriets Antipiratudvalg har tidligere lagt vægt på, at brevene ikke skal være led i en accelerende håndhævelsesproces, men omvendt har rettighedshaverne fortalt, at de anser advarselsbrevene som skærpende omstændigheder over for fildelere.

Mogens Jensen vil ikke tage stilling til, om brevene kan blive brugt som indicier i en retssag. Han siger, at det er vigtigt at modellen i sig selv ikke leder til en retssag, men at rettighedshaverne derudover selv må bestemme, om de vil lægge sag an mod fildelere.

"Det er op til domstolene at vurdere, om de mener, at det er en skærpende omstændighed, at folk har modtaget et brev," siger Mogens Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere