Den populære musiktjeneste Spotify har endnu ikke lavet en aftale med den danske rettighedsorganisation Koda, om at tjenesten kan udbydes i Danmark. Alligevel kan danske brugere lytte til musik fra Spotify uden at risikere retsforfølgelse.
Det siger en dansk ekspert.
"Umiddelbart kan jeg ikke se, at det er ulovligt at skaffe sig adgang til Spotify via en udenlandsk konto. Selv om adgangen er en omgåelse, strider det næppe mod omgåelsesforbuddet § 75c - eller andre bestemmelser - i den danske ophavsretslov," siger Kasper Heine til DR Kultur.
Han er advokat og partner med speciale i immaterialret hos advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted. Han mener dermed ikke, at man som forbruger bliver kriminel, hvis man skaffer sig adgang til Spotify.
Paragraf 75c i Ophavsretsloven gælder primært omgåelse af tekniske foranstaltninger, altså DRM-spærringer, som Hollywood og andre ophavshavere stiller krav til ved salg af film og musik. ComON har tidligere beskrevet, hvordan det er ulovligt at streame musik over internettet, og Kasper Heine overstreger over for ComON, at der stadig skal være lovligt forlæg, for at danskere kan spille musik fra Spotify uden at komme i clinch med loven. Rettighedshaverne skal altså have givet tilladelse til udnyttelsen af musikken.
"Det er de samme regler," siger advokaten.
Det kan være vanskeligt at finde ud af, om en udenlandsk musiktjeneste som Spotify har alle tilladelser i hus for hver enkelt sang.
"Det er en meget vanskelig og kompliceret analyse, som man pålægger forbrugeren," siger han til ComON.
Spotify er angiveligt en lovlig tjeneste, hvor rettighedshaverne har samtykket til musikanvendelsen. Derfor må forbrugeren gå ud fra, at den lovlige, svenske udgave har deres tilladelser i orden, mener han.
Rent praktisk kan danskere for 75 kroner om måneden købe sig adgang til den svenske Spotify ved at oprette en konto hos betalingstjenesten Paypal og angive en svensk adresse ved oprettelsen. Det kræver, at kreditkortet ikke allerede er brugt i forbindelse med en Paypal-konto.
Ifølge DR fører KODA en dialog - men ikke direkte forhandlinger - med Spotify. Det er specielt tjenestens betalingsfrie og reklamefinansierede del, som danske KODA ikke bryder sig om, fordi den ikke skaber samme indtægter.