Hvis ikke England i forvejen var kandidat til at blive kaldt "overvågningssamfund," kan landet sandsynligvis komme til at smykke sig med titlen, hvis et nyt forslag fra briternes svar på indenrigsministeriet - Home Office - bliver vedtaget.
Forslaget går kort sagt ud på, at al internettrafik, telefonsnak og elektronisk kommunikation borgerne imellem skal overvåges og gemmes i en speciel database, som skal stilles til rådighed for myndighederne. Politiet skal dog ført kunne få adgang til oplysninger i databasen, når man har indhentet en dommerkendelse.
I forvejen er de britiske teleselskaber pålagt at gemme logs om telefonsamtale og SMS-beskeder i 12 måneder. I dag er det dog de enkelte teleselskaber, som opbevarer lognings-oplysningerne. Det nye forslag vil have selskaberne til at udvide registreringen til at gælde internetbesøg, email og ip-telefonitrafik, og det vil have teleselskaberne til at aflevere logningsoplysningerne til én samlet database. Sidstnævnte detalje skal gøre det hurtige og nemmere for myndighederne af udnytte overvågningen, da de dermed slipper for at skulle kontakte mange forskellige teleselskaber, når mistænkte skal aflyttes.
Det er avisen The Times, der har gravet detaljer frem om forslaget, der endnu ikke har været igennem nogen minister. Allerede nu bliver det dog mødt med kritik fra flere fronter. Ideen om at anbringe så omfattende mængder informationer i én samlet database vil udgøre en betydelig risiko for misbrug og hackerangreb, siger sikkerhedsfolk til The Times. De britiske myndigheder har tidligere været igennem flere skandaler, hvor persondata for tusindvis af borgere faldt i hænderne på uvedkommende.
Forslaget om en omfattende overvågning af briternes internetbesøg er en udmøntning af det samme EU-direktiv, som har ført til den danske logningsbekendtgørelse.