Amanda er en dødssejler

Arbejdsformidlingens it-system Amanda er ikke længere fremtidssikret, og mange af systemets opgaver kan klares af andre systemer.

Arbejdsformidlingens it-system Amanda, der har kostet skatteyderne 650 millioner kroner, er ikke længere fremtidssikret, fremgår det af en ny uvildig rapport fra konsulentfirmaet Gartner Consulting. Det skriver Berlingske Tidende.

Gartner konkluderer, at vedligeholdelsen af Amanda »bliver risikabel og til sidst umulig«.

Gartner vurderer, at HPS - den teknologiske platform, som systemet bygger på - ikke vil eksistere om fem år.

»Den nuværende situation vil medføre dyrere videreudvikling, længere og længere udviklingstider, dårligere data-kvalitet og til sidst med sikkerhed umuliggøre udviklingen af løsninger,« skriver Gartner, som vurderer, at hele Arbejdsmarkedstyrelsens it-opbygning har disse problemer.

Rapporten fra Gartner viser også, at en del af Amandas opgaver kan varetages af andre systemer, blandt andet Jobnet - en internetbaseret CV-bank. Men sådan som Amanda er opbygget, kan man ikke spare driftsomkostninger ved at tage nogle opgaver fra Amandas skuldre, mener Gartner.

Systemet har fungeret tilfredsstillende i to år, men i Arbejdsmarkedsstyrelsen ser man nu på andre løsninger.

Udviklingen løbet fra Amanda
»Den teknologiske udvikling er løbet fra Amanda på flere områder Gartner anbefaler, sammen med andre, at vi opbygger et serviceorienteret system, som er baseret på forskellige moduler. Amanda er den diametrale modsætning. En mainframe-kolos med indbygget afhængighed, der er meget tung at vedligeholde,« siger Mikala Kreiser, kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen, til Berlingske Tidende.

»Om Amanda eksisterer om tre år, tør jeg ikke sige. Men vi er i gang med en plan for, hvordan vi kommer ud af Amanda,« siger hun.

Hos CSC, som stod bag udviklingen af Amanda, mener kommunikationschef Markus Bjørn Kraft, at systemet stadig bygger på en stabil platform, men siger dog, at det er muligt, at man de kommende år skal udvikle sig væk fra HPS.

Gartner anbefaler, at man hurtigst muligt flytter opgaverne over på helt nye systemer. Konsulentfirmaet anslår, at det vil kunne gennemføres trinvist over nogle år og koste mellem 70 og 80 millioner kroner, dog ikke medregnet forbrug af Arbejdsmarkedstyrelsens egne ressourcer eller ekstern konsulentbistand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere