Test: Er Samsung Galaxy S2 øjeblikkets bedste smartphone?

Mobil tester telefonen, som flere har kaldt den bedste Android-telefon på markedet.

Personligt elskede jeg Galaxy S. Jeg vil tilmed gå så langt, som at sige det er den bedste mobil, jeg nogensinde har haft fingrene i. Skærmen var langt ud over det sædvanlige, formatet var lækkert, og designet var, om ikke revolutionerende, så lidt anderledes i forhold til konkurrenterne (selvom Apple nok ikke er enige med mig der), og den håndterede næsten alle filmformater, man kastede i dens retning. Som I måske forstår, har jeg længtes mere efter denne opfølger end de fleste.
 

Mit første møde med Galaxy S2 er noget af en skuffelse. Mobilen er udseendemæssigt ikke noget, der skiller sig ud. Den er flad, firkantet og trods en lille bugtning på bagsidens nedre del, måske som hilsen til forgængeren, så er den lige så spændende som en sort klinke. Men det er bare min personlige mening, andre på redaktionen synes, at den er pænere end forgængeren.

 

Kvalitet og pasform er dog i topklasse, men jeg synes, at mobilen virker lidt plastikagtig. Især bagcoveret virker som et uhyre billigt plastisk produkt, der ikke hører hjemme på en topmodel som Galaxy S2. Nu er det bare min personlige smag, men jeg synes faktisk også, at Galaxy S2 er for let i forhold til størrelsen.

 

Så er det både godt og skidt med den store skærm, eftersom hele mobilen automatisk bliver bred og høj. Den kan stadig være i bukselommen, men laver Samsung en større Galaxy S3 i fremtiden, bør man nok nærmere kalde den en tablet end en mobil. Heldigvis er S2 i hvert fald rigtig tynd og meget let.

 

Du finder masser af billeder af Samsung Galaxy S2 i toppen af denne test.
 

 

Side 2 Åh denne skærm

 

Åh denne skærm!


At Samsung kan lave gode mobilskærme, ved vi allerede. Men at de kan lave så gode skærme, overraskede mig alligevel. Jeg kan knap beskrive, hvor god den er. Jeg vil vågne op med den søndag morgen, jeg vil spise brunch med den, jeg vil have den som selskab på flyveturen til New York, jeg vil aldrig, at den forlader mig … Ja, I forstår nok.

 

Til at begynde med er skærmen stor, men det er ikke det, der gør, at jeg sidder her og skriver en kærlighedserklæring. Det er farverne og det dynamiske omfang, som skærmen sender i min retning.

 


På forgængeren var skærmen rigtig god, men jeg syntes, at farverne var en smule for ”kunstige”, lidt for stærke ganske enkelt. Den følelse er ikke den samme med Galaxy S2, og den indfinder sig slet ikke i filmsammenhænge. Som filmnørd elsker jeg følelsen, man får af et stort lærred i biografsalen, og jeg kan knap nok nyde at se film derhjemme på 32-tommeren.

 

Derfor er det måske ikke så underligt, at jeg ikke kan lide at se film, sport eller tv-serier på mobilskærme. De er for små, det er anstrengende, og så snart det bliver lidt lyst omkring en, må man gætte sig til, hvad der sker på skærmen.

 

Med Galaxy S2 er det anderledes. Faktum er, at jeg for mere eller mindre første gang faktisk kan nyde at se tv-serier på mobilen.  Farverne er levende uden at være overdrevne, skarpheden er krystalklar, det sorte er virkelig sort, det hvide er virkelig hvidt, og betragtningsvinklen er nærmest uendelig.

 

 

Spillefilm er stadig lige at presse citronen på mobilskærme på grund af deres længde.

 

Galaxy S2 sætter utvivlsomt en ny standard for, hvor god en mobilskærm kan være, og så skal man ikke glemme, at eksempelvis iPhone 4 og Sony Ericsson Arc (med lidt softwarehjælp fra Bravia Engine) allerede har skærme, der er rigtig gode.

 

Side 3 Samtaler, beskeder og lydkvalitet

 

Samtaler, beskeder og lydkvalitet

Galaxy S2 præsterer også godt, når det kommer til helt almindelige telefonsamtaler. Lyden er klar og tydelig, og der er ingen i den anden ende, der klager over, at de ikke kan høre mig.

 

Også Galaxy S2 har den smarte opkaldsmetode, hvor taster de første bogstaver ind på den kontant, man ønsker at ringe til, så sorterer den automatisk alle dem fra, der ikke passer til indtastningen. Det er smart og tit kan man nøjes med 2-3 tryk for at ringe til den ønskede kontakt.

 

Dog kan man risikere at skulle trykke flere gange, hvis man har mange kontakter, og især hvis man kobler alle ens Facebook-kontakter til ens kontaktbog.

 

 

En del hælder stadig til mobiltelefoner med fysisk tastatur, og er man typen, der bare hader touch-tastatur på skærmen, så tror jeg sådan set ikke, at Galaxy S2 er mobilen, der omvender dig. Personligt synes jeg langt bedre om touch-tastatur på skærmen end almindeligt tastatur, og det fungerer fint at skrive med Galaxy S2.

 

 

 

Når det kommer til musik, er det som sædvanlig ønskværdigt at bruge andre hovedtelefoner end dem, der følger med mobilen, men selv med de originale hovedtelefoner er det en ret behagelig oplevelse. Jeg savner dog muligheden for manuelt at kunne indstille equalizeren i stedet for helt at begrænses til forindstillede alternativer.

 

Side 3 Hastighed

 

Hastighed

En anden ting, man ikke kan klage over, er telefonens hurtighed. Selvom den første testmobil, Samsung sender til os, har ”forkert” processorhastighed på 1 GHz – den, der kommer i butikkerne, vil have 1,2 GHz – så er det ikke noget, jeg ligefrem mærker. Menuer glider føjeligt forbi, videoafspilning, musik og spil sætter sig aldrig fast, og at have flere programmer aktive samtidig er heller ikke noget, der påvirker ydeevnen mærkbart.

 

Vi fik dog inden deadline en model med den rigtige processorhastighed, og til stor glæde oplever vi aldrig, at der mangler kraft under overfladen.


Især når vi surfer, synes vi, at det går stærkt med at indlæse sider. ja faktisk føles det som om, at det går noget hurtigere, end når vi går på nettet med vores computer.

 

Når det gælder opkobling til nettet, er det Wi-Fi og turbo-3G, der gælder. Wi-Fi er efter standarden 802.11 a/b/g/n, og den har turbo-3G med 21 Mbit/s til download og 5,74  Mbit/s til upload. Kombineret med, at TDC, hvor vi har arbejdsabonnement, har åbnet for sluserne til mobil data, så man nu får hastighed op til 15 Mbit/s, i teorien, så synes vi, det går ret hurtigt at være online på det mobile netværk.
 

Side 4 En del smarte løsninger

 

En del smarte løsninger

Brugerfladen er både nyskabende og samtidig lidt halvkedelig. Samsung har dog en del smarte funktioner, der højner brugeroplevelsen.

 

Blandt andet kan man zoome ind og ud på websider ved at holde to fingre på et valgfrit sted på skærmen og derefter fysisk bevæge hele mobilen tættere på eller længere væk fra sig.

 

Der er også en del sociale apps som ”Social Hub”, der blandt andet samler alle ens beskeder samt Facebook- og Twitter-opdateringer på et og samme sted.

 

 


Game Hub, Readers Hub og Music Hub gør det samme for spil, dagblade og musik samt tilbyder købsfunktioner til hver kategori.



Hvordan man vil have information, og hvad man vil have frem direkte på startskærmene, kan man ret meget styre selv ved at vælge de original-widgets man placerer der. Vi synes, de fleste løsninger er gode, men vi savner det der lille ekstra, som man for eksempel får med HTC Sense.

 

Det skal dog understreges, at Samsung har fået udviklet en god og brugervenlig måde at tilføje indhold til startskærmene.

 

 

Side 5 Musik, video og kamera

 

Musik, video og kamera

Den indbyggede musikafspiller er ret standard og visuelt er den ikke så flot skruet sammen som på for eksempel de nyeste HTC-modeller, i den nye Symbian eller i iPhone. Men den virker fint nok og giver det, man forventer. Der følger i øvrigt også en FM-radio med, som er fin til at finde kanalerne.

 

Også videoafspilleren er ret standard. 

 

 

Apropos video har Samsung udrustet Galaxy S2 med et 8-megapixelkamera, og mobilen kan filme i full HD. Ser man på billeder og videoklip direkte i mobilen, ser de helt fantastiske ud, men det har også en del at gøre med mobilens skærm.

 

 

Flytter man materialet over i en computer og ser på det der, er det faktisk heller ikke så dårligt. Farverne bliver rigtig gode, både på video og fotos. Når det gælder det sidste, kan den stærke fotolampe gøre meget stor forskel, især ved ufordelagtige lysforhold.

 

Og er man ikke tilfreds med fotoet i dets originalform, har man mulighed for at finslibe det med et enkelt billedredigeringsprogram, der er installeret på mobilen på forhånd.

Et problem er dog den digitale billedkomprimering. Det er ikke noget, man mærker på fotos, når man ser på mobilskærmen, og heller ikke, når man kigger på computeren, i hvert fald ikke før man kommer over 50 procent i billedstørrelse. Så ser man, at billedet er meget støjet.

 

Du kan se masser af billeder skudt med Galaxy S2 her.

 

Der følger i øvrigt billed- og videoredigeringsprogrammer med, hvor man kan lave små, men ret effektive justeringer direkte på mobilen. De er ikke på niveau med det, der sidder i Nokia N8, men de fungerer helt okay.

 

 

 

Side 6 Web

 

Web

 
Den store og skarpe skærm er vældig god, når man surfer på nettet. Det er relativt let at få et overblik, samtidig med at man stadig kan læse teksten. Man zoomer hurtigt ind og ud med to fingre på skærmen,

 

Webbrowseren er hurtig, og webklip afspilles uden problemer. Vi kan fuldstændig gnidningsfrit surfe ind på dr.dk og se live tv eller tv fra arkivet. Også her er der nærmest ingen ventetid, selvom live tv kræver noget ekstra af mobilen. Det hakker sjældent og tv på den flotte skærm, som vi tidligere i testen har omtalt, er ganske enkelt fortrinlig.

 

 

Jeg er dog noget skuffet over, at den medfølgende webbrowser ikke automatisk tilpasser teksten til skærmen, når man zoomer ind. Man skal altså både scrolle op og ned og til siden for at læse teksten, når man zoomer lidt ind. Som nogle læsere har påpeget, så kan man dobbelt tabbe på skærmen, hvor ved den så zoomer ind med tilpasset tekst. Men det står stadig lidt småt og vælger man så at zoome ind, ja så tilpasses teksten ikke skærmen, og så skal man scrolle fra side til side. (Og ja, jeg har sat browserens indstilling til at tilpasse teksten til skærmen, når man zoomer ind).

 

Det kan altså anbefales, at man finder sig en anden webbrowser, der kan finde ud af det.

 

 

Side 7 GPS

 

GPS

Med en skærm på 4,27 tommer, er det oplagt at bruge Galaxy S2 som GPS-navigator, både til fods og i bilen. Man kan naturligvis installere GPS-apps fra GPS-producenterne, men det medfølgende Google Maps Navigation giver faktisk en fuldt funktionel GPS-oplevelse med rigtig stemme- og pilevejledning.

 

Stemmen på Galaxy S2 er klar og tydelig i sin vejledning om, hvornår man skal dreje i hvilken retning. Man kan vælge at indtale eller indtaste ønsket destination og har man adresser knyttet til ens kontakter kan man også finde vej til dem ved at klikke på ikonet Kontakter. Man kan naturligvis også vælge, om man ønsker vejledning som kørende eller gående.

 

 

Enkelte ejere af Samsung Galaxy S har udtrykt utilfredshed med GPS-delen, men vi har været fuldt tilfredse med oplevelsen på Galaxy S2. Den store skærm giver flot visning og Google Maps Navigation er præcis og kvik til at vise ruter og til at fange signalet. Og vi har endnu tilgode at opleve, at den mister signalet, når vi kører i bilen. GPS-modtageren får naturligvis assistance via A-GPS, hvor mobilen forstærker signalet via mobilnetværk.

 

Som udgangspunkt er der et GPS-program som Location i vores Galaxy S2, men der findes bunkevis af andre GPS-apps i Android Market, der udnytter GPS'en.

 

Man kan naturligvis også geo-tagge billeder skudt med kameraet i Galaxy S2. Kobler man billederne til Google Maps kan man så se på computeren, hvor de enkelte billeder blev skudt.

 

Der følger ikke en bilholder med til Galaxy S2 i æsken, så sådan en skal man selv investere i. De koster typisk 500-600 kroner.

 

Side 8 Konklusion

 

Konklusion
 

En ting, jeg synes, er lidt irriterende, kan faktisk være et stort plus for andre.

 

Skærmen på S2 er ekstremt følsom, nogle gang virker det, som om man bare skal tænke på at sætte fingeren på skærmen, for at noget skal gå i gang. Meget tit kommer vi til at trykke forkert, når vi skriver sms, eller også kommer vi til at starte en applikation, selvom vi egentlig bare ville bladre på skærmen.

 

Desuden kan man, for at spare batteri, vælge, at touch-knapperne ”tilbage” og ”menu” under skærmen ikke lyser. Ulempen er, at de bliver mere eller mindre umulige at se, hvilket resulterer i, at man glemmer dem og konsekvent trykker på dem, når man mindst vil det.

 

At webbrowseren ikke automatisk tilpasser teksten, når man zoomer ind, så man skal scrolle fra side til side, synes jeg er for dårligt i en topmodel som Galaxy S2, men der er heldigvis masser af muligheder for at at finde en webbrowser, der gør det.

 

Og egentlig er alt dette blot petitesser. Sandheden er, at hvis jeg skulle vælge en Android lige nu, ville det blive en Galaxy S2, for har man en gang oplevet dens fantastiske skærm, vil man aldrig gå tilbage til noget andet. Og Galaxy S2 holder et så højt bundniveau på stort set alle områder, at vi naturligivs kun kan anbefale Samsung Galaxy S2. Hvis man vel og mærke er villig til at ligge i omegnen af små 5.000 kroner for en mobil...
 

Side 9 Fakta og karakter

 

Fakta:

Type: Touch-mobil

Vægt: 94 gram

Mål: 125,3 x 66,1 x 8,49 mm

Styresystem: Android 2.3

Taletid: 8 timer 24 minutter

Standbytid: 610 timer

Hukommelse: 16 GB

Maksimal datahastighed: 21 Mbit/s (turbo-3G)

Tilslutning til pc/Mac: Ja, pc-softwaren Samsung Kies og Kies Air indgår

Bluetooth: Ja, Bluetooth 3.0+, A2DP

Stemmestyring: Ja

Ringetoner: Ja, 31 styk

Skærm: 4,27 tommer Super AMOLED Plus, 800 x 480 pixel, 16 millioner farver

Spil: Kan downloades fra Market

Kamera: 8-megapixel-kamera, autofokus, LED-lampe, videooptagelse i 1920 x 1080 pixel med 30 billeder per sekund

GPS: Ja

E-mail: Ja

Øvrige funktioner: 3,5-mm-stik, Social Hub, Music Hub, Readers Hub, Game Hub, TouchWiz

Tilbehør: Oplader, stereoheadset

Stik til ekstern antenne: Nej

Producentens hjemmeside: www.samsung.dk

Pris: Cirka 4.800 kroner

12 hurtige

X Kamera

X E-mail-program

X GPS

X FM-radio

X Musikafspiller

X Hukommelseskort-plads

X Smartphone

X 3G

X Edge

X Turbo-3G

X Wi-Fi

X Bluetooth

Batteritid/taletid

Producenten oplyser:

8 timer 24 minutter

Batteriets taletid for os:

9timer 56 minutter

 

Kommentar:

En forbavsende god længde til tale, faktisk bedre end Sony Ericsson Arc. Jeg oplever også, at den holder batteri til en hel dag ved ret aktiv brug.

 

Spørgsmål & svar

Har Galaxy S2 markedets bedste skærm?

Selvom det til en vis grad er et spørgsmål om smag, så er det ikke mange konkurrenter, der kommer i nærheden af Galaxy S2’s Super AMOLED Plus-skærm. At Samsung har fået lavet en endnu bedre skærm end den i forgængeren, er en bedrift.

Har processoren to kerner?

Ja, men som bruger mærker man ikke så meget til det. Andre hurtige mobiler med kun en processorkerne kan opleves lige så hurtige. Bruger man et benchmark-program, der måler hastighed, ser man dog en hastighedsforskel mellem mobiler med en og to kerner.

 

Hvad er Social Hub?

Det er Samsungs egen app-løsning, der i teorien skal gøre det enklere for dig at holde styr på alle mailkonti, sociale netværkssider og andre konti ved at samle dem et enkelt sted.

Alternativer

I Android-kategorien er det Sony Ericsson Arc. Den har en stor skærm, smart brugerflade, er tynd og let og kan desuden være op til 800 kroner billigere.


For

Skærmen, skærmen og, nå ja, skærmen

Formatet

Filmer i fuld HD

Minus

Ligner mange andre

Plastikagtig

Prisen

Karakter

Telefoni & data 8/10

Multimedie 10/10

System & programmer 9/10

Brugeroplevelse 9/10

Materiale og kvalitet 8/10

Total

88 %




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere