Det er ikke altid at mennesker og teknik går lige godt i spænd. Det kan man skrive under på i Folketinget. Ved folketingsårets begyndelse havde man premiere på et nyt web-baseret abonnementssystem, der betyder at embedsmænd, journalister og andre med interesse i de mange tusind dokumenter som landets øverste lovgivende forsamling producerer, kan få en e-mail, når der er nyt inden for de områder, som har interesse.
Problemet er blot, at systemet er smartere end politikerne bryder sig om. For at kunne være klædt ordentligt på, når en journalist eksempelvis ringer for at spørge til et bilag i et udvalg, har politikerne betinget sig at der er en 24 timers forsinkelse på hvornår bilagene bliver offentligt tilgængelige i forhold til hvornår politikerne får det i hånden.
Det er en gammel regel, som det nye system dog ikke har hørt om. Det sender derfor links ud om nye dokumenter og bilag til abonnenterrne, der så oplever at linksene ikke virker.
»Linket til bilaget bliver sendt ud, men selve bilaget holdes tilbage i 24 timer,« forklarer it-udviklingschef i Folketinget Liselotte Astrup til IT-avisen ComON.
Parlamentets it-folk arbejder nu på højtryk for at få systemet til at makke ret. Abonnementssystemet henter oplysningerne i Folketingets nye dokumenthåndteringssystem, Tingdok-systemet, som også blev søsat ved folketingsårets begyndelse.
»Og det er en succes,« understreger Liselotte Astrup med slet skjult henvisning til mange andre offentlige myndigheders kvaler med at indføre elektronisk dokumenthåndtering.
Tingdok-systemet har kostet omkring 18 millioner kroner at implementere og er leveret af Software Innovation, som er en af de tre leverandører i det særlige FESD-udbud. Her har Den Digitale Taskforce under Finansministeriet udvalgt tre leverandører, hvis systemer har fået det blå stempel for at leve op til de krav, som taskforcen stiller til et elektronisk dokumenthåndteringssystem.
»Vi valgte Software Innovation før FESD-udbuddet kom, men vi er da glade for at det var en FESD-leverandør. Det giver en større sikkerhed,« siger Liselotte Astrup.