Det kan blive rigtig spændende at følge CPU- og GPU-markedet i det kommende år. Både Intel og AMD kommer med deres første produkter, hvor en hurtig CPU og GPU er integreret på samme chip. Intels Sandy Bridge bliver lanceret lige efter nytår på Consumer Electronics Show i Las Vegas.
Den store taber kan blive Nvidia, som baserer hele sin forretning på salg af GPU'er (ATI er en del af AMD og har dermed foden i begge verdener).
Men Nvidia tror fortsat på en sund forretning også i det kommende år. Det fortæller Nvidias chef for notebook-produkter, Rene Haas, til CNET.
”Når vi kommer til 2011 og ser på Sandy Bridge, så er vores perspektiv at verden ikke vil forandre sig ret meget i forhold til vores standalone-GPU'er,” siger Rene Haas.
Nvidia mener ganske enkelt ikke, at den integrerede grafik i Intel (og AMDs) kommende processorer er hurtig nok til at erstatte computerens grafikkort.
Intel lover ellers, at grafikydelsen i Sandy Bridge er 25 gange hurtigere end Intels integrede grafik fra 2007.
I Sandy Bridge kommunikerer chippens CPU- og GPU-kerne over en fælles L3-cache. Det skulle være fire-fem gange hurtigere end alt, hvad man hidtil har set af integreret grafik. Samtidig har alle kernerne adgang til Turbo Boost.
Men Nvidia henviser til, at Sandy Bridge ikke understøtter DirectX 11-grafik. De nye computerspil stiller stadig højere krav til grafikydelsen – og Nvidia mener derfor, at der fortsat er brug for en dedikeret GPU.
Samtidig sker der en udvikling, hvor GPU'ens enorme regnekraft efterhånden kan udnyttes til meget andet end spil. Der bliver også indbygges GPU-acceleration i browserne.
Nvidia citerer en undersøgelse fra Mercury Research, der forudsiger at salget af dedikerede GPU'er vil blive fordoblet i tidsrummet mellem 2009 og 2014.
Den såkaldte Optimus-teknologi, som Nvidia har udviklet, skal sørge for at skifte automatisk mellem den indbyggede grafik og GPU'en afhængig af det program, der køres. Det skal forlænge batterilevetiden i bærbare computere.
Læs også den danske Oscar-vinder Henrik Wann Jensens prognose om grafikkortets død.