Drøje hug til militær it-kolos

Forsvaret har til dato brugt 1,36 milliarder kroner på at implementere danmarkshistoriens største it-system - men forsvarets ledelse kan ikke dokumentere, at systemet virker, som det skal.

Forsvarets økonomi- og ressourcestyringssystem, DeMars, er tidligere blevet kritiseret af Rigsrevisionen for både budgetoverskridelser og mangelfuld information til Folketingets Finansudvalg. Nu har Rigsrevisionen igen kastet sig over DeMars, som er danmarkshistoriens største offentlige it-investering, for selv om forsvaret har brugt 1,36 milliarder kroner på at implementere systemet, kan det endnu ikke dokumenteres, at det virker, som det skal.

»Statsrevisorerne kritiserer, at forsvarets ledelsesinformationssystem baseret på DeMars endnu ikke fuldt ud er taget i brug, og at forsvaret stadig ikke kan belyse udviklingen i produktivitet og effektivitet,« skriver Statsrevisorerne ifølge Børsen.

DeMars skulle efter planen give et totalt overblik over alle forsvarets ressourcer og udgifter. Men ifølge Rigsrevisionen er det endnu ikke muligt at fastslå, at investeringen i DeMars overhovedet støtter den økonomistyringsmodel, som forsvaret og rigsrevisionen har ønsket at indføre. Derfor vil Rigsrevisionen også i frem tiden holde et vågent øje med systemet.

»Når DeMars er taget i fuld anvendelse, vil Rigsrevisionen i en ny undersøgelse vurdere, om anvendelsen af DeMars støtter forsvarets økonomistyringsmodel, hvis formål det er at tilvejebringe et optimalt økonomisk beslutningsgrundlag for alle ledelsesniveauers prioritering af opgaver og ressourcetildeling inden for Forsvarsministeriets ansvarsområde,« skriver Rigsrevisionen.

Forvarsminister Søren Gade, der er den politisk ansvarlige for DeMars, erkender, at det er nødvendigt med en skærpet indsats for at sikre, at systemet udnyttes efter hensigten.

»Jeg konstaterer med tilfredshed, at Rigsrevisionen vurderer, at forsvarets ibrugtagning af DeMars generelt har været tilfredsstillende. Jeg erkender samtidig, at der er behov for fortsat fokus på de områder, som Rigsrevisionen anbefaler styrket, især spørgsmålene om nøgletal for produktivitet, fordeling af interne omkostninger og anvendelse af ledelsesinformation,« siger han og oplyser, at der nu er blevet iværksat en række tiltag, der allerede i 2006 skal afhjælpe det manglende overblik i systemet.

DeMars er udviklet af IBM Danmark, og driften er nu outsourcet til Siemens Business Services.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere