På et lille kontor i Ishøj syd for København ligger en af Danmarks 55 største virksomheder. Selskabet hedder Northcom ApS, og det lever af handel med mobiltelefoner og it-komponenter på det grå marked - en trafik, som ifølge Skat dårligt kan have andre formål end momskarruseller.
Northcom offentliggjorde i sidste uge sit andet årsregnskab siden stiftelsen i 2004. I sit første år lykkedes det de dengang kun to medarbejdere at banke omsætningen op på 2,7 milliarder kroner og tjene 4,6 millioner kroner på bundlinjen. I selskabets andet år var staben vokset til fire mand, og omsætningen vokset til 6.544.627.000 kroner - det er mere end dobbelt så meget, som HPs samlede omsætning på det danske marked.
De forbløffende salgstal er ikke kommet frem på bekostning af indtjeningen. Resultatet blev på 7,5 millioner, mens bundlinjen året før - altså i selskabets første regnskabsår - blev på 4,6 millioner kroner.
Ifølge regnskabsoplysningerne vil Northcom ikke kunne opretholde placeringen blandt de 55 største danske virksomheder næste år. Mobiltelefoner er blevet afviklet som forretningsområde, mens andre forretninger er overdraget til et østrigsk søsterselskab, hedder det i ledelsesberetningen.
På Northcoms hjemmeside anføres mobiltelefoner dog fortsat som det første på listen over de produkter, der handles med. De øvrige er CPU'er, RAM og harddiske, fremgår det af hjemmesiden.
Ejer og stifter af Northcom hedder Kristian Espen Rudolf Kristiansen. Ifølge Erhvervs- og selskabsstyrelsen har han ikke tidligere erfaring med at stifte eller drive virksomhed.
Vores søsterblad CRN ville gerne have spurgt ham, hvordan det er lykkedes at få virksomheden op i så højt gear på så kort tid, men Northcoms direktør ønsker ikke at udtale sig til CRN, da han ikke har behov for profilering i et dansk fagblad, siger han.
I en kommentar til den generelle trafik med store partier mobiltelefoner, der bliver sendt på kryds og tværs af EU-grænserne uden nogensinde af ende hos slutbrugere, siger Skats svindelekspert Reino Nielsen, at brokertrafikkens eneste logiske formål er momskarruseller.
CRN har derfor spurgt Kristian Espen Rudolf Kristiansen, hvad han vil sige til dem, der tror, at Northcom succes skyldes momskarruseller.
»Det er dog en fræk og injurierende påstand, at komme med. Det vil jeg bestemt ikke kommentere,« siger han som svar.
Alligevel oplyser han lidt efter, at Northcom helt holdt op med at handle med mobiltelefoner, fordi dette marked har været præget af uhæderligere elementer og førnævnte karruseller.
»Vi har solgt vores sidste telefon får et år siden. Nu handler vi meget andet - skærme, harddiske og den slags,« siger han.
Forelagt, at CPU'er, RAM og harddiske er det andet store marked, hvor momskarruseller florerer, fastholder Northcoms direktør, at han checker sine handelsforbindelser grundigt, og at han ikke er inddraget i momskarruseller - og at han og i øvrigt ikke ønsker at kommentere sagen yderligere.
Skulle myndighederne have behov for yderigere oplysninger om det danske firmas aktiviteter på brokermarkedet kan det også blive lidt sparsomt med oplysningerne. Northcom benytter sig ifølge sin hjemmeside af banken UBS SA, der ligger i landet med den mest berømte og mest omfattende bankhemmelighed: Schweiz.