TDC trak aktierne i nyt mia-fald

It-aktierne på Københavns Fondsbørs tabte i april på ny værdi. Hele to milliarder kroner blev værdien reduceret. Fjerner man TDC fra tallene ser det dog knap så negativt ud.

Værdien af it-selskaberne på Københavns Fondsbørs ligger på det laveste niveau siden januar. April var hård ved selskaberne som på ny tabte værdi. Denne gang blev tabet hele to milliarder kroner, og den samlede værdi er nu 68 milliarder kroner.

Året startede ellers enormt positivt, og aktierne tordnede af sted i januar. Men nu er det, der lignede en ny aktieoptur, reduceret til en rutsjetur. Siden 1. februar har aktierne således mistet 6,6 milliarder kroner i værdi, og den samlede vækst i år er nu blot 3,4 procent.

TDC står med Sorteper
Trækker man aktierne fra landets største teknologi-selskab, TDC ud af det samlede billede, ser det dog noget mere positivt ud. TDC-aktierne mistede tre milliarder kroner i værdi i april. Uden dette tab steg aktierne en milliard kroner.

Fremgangen i aktierne er trukket af nogle af Fondsbørsens mere prominente navne. Således ligger Lyngby-brødrene Thrane & Thrane helt i front med en stigning på ni procent. I starten af maj er selskabets aktiekurs fortsat med at stige efter opkøbet af den danske konkurrent Eurocom.

De to giganter headset-producenten GN Store Nord og elektronik-producenten fra Struer Bang & Olufsen er også med helt fremme. Sidstnævnte er stegt syv procent oven på selskabets kvartalsregnskab, der godt nok viste en nedgang i det samlede salg, men en vækst i antallet af kroner, der trillede ind i den jyske pengekasse. Samtidig forventer aktieanalytikerne fra GP Børs, at Bang & Olufsen med sit eksklusive design kan spinde guld på det hastigt voksende marked for fladskærme.

Solgt for billigt og reddet for dyrt
Allersidst i aktie-ligaen ligger nordjyske Eurocom Industries. Selskabets aktiekurs har taget et gevaldigt dyk på hele 32 procent de sidste dage af april og ligger nu i kurs otte. Faldet skyldes, at børs-kollegaen Thrane & Thrane har overtaget godt 88 procent af aktierne fra Eurocoms storaktionær til en pris der ligger 54 procent under den kurs, som Eurocom-aktien havde, da handlen blev offentliggjort. Thrane & Thrane har kurs mod en komplet overtagelse af Eurocom - og når selskabet opnår ejerskab på 90 procent kan virksomheden tvinge de resterende aktionærer til at sælge. Derfor risikerer Eurocom-aktionærerne at måtte indkassere endnu et tab i maj. Eurocoms ledelse kritiseres for at have ført mindretals aktionærerne bag lyset ved ikke noget før, at oplyse dem om, at der var en handel på vej, som på det nærmeste ville halvere værdien af deres aktier.

Den fynske batteriproducent Danionics må også notere sig et gevaldigt faldt i aktiekursen. Det sker efter afsløringen af den længe ventede redningsplan. Resultatet blev et joint-venture med GP Batteries i Hong Kong. Reelt var alternativet en lukning af Danionics, og derfor er konditionerne omkring samarbejdet heller ikke optimale for Danionics' ejere. GP Batteries kan købe Danionics ud efter tre år for en pris, der afhænger af selskabets overskud. Blandt aktieanalytikerne er der meget delte meninger om hvor vidt, dette vil kunne tilføre aktien værdi. Eksempelvis frygter Jyske Bank, at salget vil ske til kurs tre, hvilket er 65 procent under kursen ved udgangen af april. Anderledes stiller analytiker Jonh Stihøj fra Aktieinfo sig. Han ser en salgspris på helt op til 15 kroner pr. aktie.

Udviklingen i april (stigning/fald - kurs)
Thrane & Thrane 9% 219
GN Store Nord 9% 48
Bang & Olufsen 7% 349
EDB Gruppen 7% 140
Olicom 5% 9,1
SimCorp 4% 255
SDC DanDisc 2% 60
Dantax 0% 246
Topsil -4% 0,51
RTX Telecom -4% 49
NKT Holding -4% 113
TDC -6% 209
Maconomy -7% 17
Columbus IT Partner -12% 7,8
Danware -14% 113
Danionics -21% 8,5
EuroCom Industries -32% 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere