Al-Qaeda-systemet

Offentlig it. Indførelsen af elektronisk sagsbehandling i Ribe Amt har kostet så meget blod og sved hos medarbejderne at systemet går under kælenavnet Al-Qaeda-systemet.

»Jeg ville lyve hvis jeg sagde, at det var gået smertefrit i gennem.« Det er den umiddelbare reaktion fra HK-tillidsmand Lene Nedenskov i Ribe Amt, når man spørger til amtets indførelse af Elektronisk Sags- og Dokumenthåndteringssystem (ESDH-system) i det forgangne år.

Netop som ComON ringer sidder hun og arbejder på at de medarbejdere, der har fungeret som superbrugere og vejledere for resten af medarbejderne i processen, skal have et ekstra løntillæg for indsatsen.

Og Lene Nedenskov lægger ikke skjul på at overgangen til elektronisk sagsbehandling har trukket tænder ud hos medarbejderne i amtet. Ikke bare hos superbrugerne, men generelt i organisationen.
»Det har givet mange frustrationer og internt har vi kaldt det Al-Qaeda, i stedet for Acadre, som det egentlig hedder,« fortæller tillidsmanden.

Væk i cyberspace
Et af de største problemer har, ifølge Lene Nedenskov, været at teknikken ikke stod mål med forventningerne.

»Det har været utrolig stressende. Tingene bliver væk ude i cyberspace, scanneren gik ned i en lang periode og man havde generelt undervurderet hvad det betød for organisationen at indføre. Der er ikke blevet tilført ekstra ressourcer. Derfor er det nogen der er meget trætte,« påpeger Lene Nedenskov.

»Ledelsen har understreget, at det giver nye kompetencer. Men jeg har haft mange medarbejdere, som har været på vej hjem i frustration. Medarbejderne i løn- og personaleafdelingen følte sig sat 25 år tilbage, fordi systemet ikke automatisk har kunnet huske og give advarsler. I personalesager er det rent juridisk ret vigtigt at systemet gør opmærksom på at, nu er det tid til at sende en medarbejder et varsel eller lignende,« forklarer Lene Nedenskov, der generelt mener at man har snakket for lidt med dem der bruger systemet i praksis og snakket for meget om it og printere.

Hun peger på at sagsbehandlere i starten ikke måtte printe sager ud. Det gav et problem for de sagsbehandlere, der skulle have sagsakterne med ud til en snak hos en klient.

Problemerne blev forværret af at Ribe Amt deltager i et ESDH-projektarbejde sammen med Sønderjylland og Århus Amt.
»Hver gang vi havde behov for at få løst et problem, så skulle det bringes op i den fælles arbejdsgruppe blandt de tre amter. Her skulle man tage stilling om problemet var så stort at man skulle prioritere at få det løst,« forklarer Lene Nedenskov.

Kørt hårdt
It- og økonomidirektør i Ribe Amt, Amdi Sørensen, giver et langt stykke af vejen Lene Nedenskov ret i at det har været en smertefuld proces at indføre elektronisk sagsbehandling i amtet.

»Det tog længere tid end vi havde forestillet os og personalet har været kørt hårdt,« erkender Amdi Sørensen. Han har dog svært ved at se, hvad man kunne have gjort anderledes.

»Det blev testet igennem og der blev nedsat arbejdsgrupper. Men da det kom op i stor skala var der alligevel nogle ting, der smuttede,« forklarer Amdi Sørensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere