(opdateret) På onsdag den 1.juni starter en storstrejke, der ifølge Prosa kan stoppe udvikling og voldsomt forstyrre driften af it-systemerne hos SKAT, CPR, politiet og en lang række andre store virksomheder or organisationer i Danmark og Norden.
Omkring 400 Prosa-organiserede på CSC – primært folk ansat i driftsafdelingen - skal fra denne dato i strejlke. Det besluttede et flertal af de 5-600 fremmødte Prosa-medlemmer på et møde i eftermiddag.
Medlemmerne sagde ”ja” til strejken ved at stemme ”nej” til et forslag om at sende det aktuelle overenskomstforslag i urafstemning. Prosas forhandlere havde ellers sagt ja til overenskomstforslaget ved de ekstraordinære forhandlinger i sidste uge.
ComON spurgte efter afstemningen Prosa-formand Niels Bertelsen om en kommentar til afstemningsresultatet. Den tydeligt tyngede fagforeningsformand havde dog ikke noget at sige.
”Ingen kommentarer. Ingen i ledelsen har nogen kommentarer,” lød det kortfattede svar fra Niels Bertelsen.
Det var et klart men ikke overvældende flertal af deltagerne, der sagde nej til forhandlingsudspillet og ”ja” til strejke efter næsten tre timers debat, erfarer ComON.
Pressen havde ikke adgang til mødet og forhandlingsudspillet har været holdt strengt hemmeligt siden det blev vedtaget fredag aften.
Ifølge flere af de anonyme kommentarer tilknyttet omtalen af forhandlingsudspillet på Prosas hjemmeside indebærer det store nedgange i løn-vilkårene og i den meget omtalte tryghedsaftale, som i lang tid har været omdrejningspunktet for konflikten mellem CSC og Prosa.
Det har tidligere været fremme, at nogle af de bedst stillede Prosa-ansatte på CSC har op mod 22 20 måneders opsigelse inklusiv funktionærlovens krav, samt et lønniveau, der ligger omkring 11 procent over niveauet for tilsvarende jobs i andre virksomheder.
Ifølge CSC ville den ny overenskomst blandt andet indebære en fastholdelse af lønniveau i 3 år, 2 måneders løn ved opsigelse ud over funktionærloven, mulighed for funktionsløn for nyansatte og en række særlige aftaler, som på flere centrale punkter indarbejdede de krav og ønsker, Prosas forhandlere fremsatte under forhandlingsforløbet.
”Det er ærgerligt, at Prosa i en så alvorlig situation ikke vil lade det samlede antal berørte medlemmer stemme om den ny overenskomst”, siger Lene Christensen direktør i CSC i en kommentar.
CSC betragter sig nu som frigjort af overenskomsten med Prosa og vil i stedet tegne overensksomst med HK. Den sag afventer dog behandling i Arbejdsretten, hvor parterne har indklaget hinanden i forbindelse med CSCs afmelding.
Næsten uanset afgørelsen i Arbejdsretten ligger storstrejken imidlertid fast – og det ligger også fast, at den starter på onsdag.
Hos CSC lyder meldingen, at man er godt forberedt:
”Det har været nødvendigt at forberede os på en eskalering af konflikten, hvis forhandlingerne ikke lykkedes. Vi har således arbejdet med planer, som skal sikre vores leverancer til kunderne netop på baggrund af et sådant konfliktscenarie, som vi ser nu. Det sker blandt andet med bistand fra danske leverandører og udenlandske kollegaer samt gennem implementeringen af beredskabsplaner”, siger Lene Christensen i en skriftlig erklæring.