Netværksfænomenet Fon har netop valgt at uddele 50.000 gratis routere til danskere, som til gengæld deler deres internet-forbindelse med andre Fon-brugere. Tilbudet kan dog få alvorlige konsekvenser.
Routeren, som Fon tilbyder, er en trådløs router i udmærket kvalitet. Den rummer et skræddersyet hotspot med betaling ved indgangen og en gratis bagdør til ejerens internet-forbindelse. Fon modtager betaling fra brugere, som ikke er Fon-brugere, og sender så halvdelen af pengene til routerens nye ejer.
Ifølge Ingeniøren har TDC dog gjort det meget klart, at de ikke tillader, at deres forbindelse bliver brugt i Fons netværk.
»Det er en overtrædelse af vores abonnementsvilkår, og hvis vi opdager det, har vi ret til at lukke forbindelsen,« siger online-direktør Per Rasmussen til Ingeniøren, som har fået samme melding fra andre teleselskaber.
TDC og en række andre teleselskaber prøver i øjeblikket lige som Fon at opbygge et net af hotspots rundt omkring i landet. Blandt andet på tankstationer. Forskellen er dog, at Fon-netværket udsendes fra tankstationens nabo, samt at det er en privatperson, der får halvdelen af FON-indtjeningen.
Men brugere af Fon-netværket får ikke blot problemer med internetudbyderne. Også Skat er interesseret i Fons forretningsform.
»Det er skattepligtig indkomst, og det skal selvangives som "anden personlig indkomst", siger informationsmedarbejder Mikkel Lund fra Skat til Ingeniøren.
Og hvis man tror, man kan gemme sig, kan man ifølge Ingeniøren godt tro om igen. Fon offentliggør nemlig alle hotspots med navn og adresse. Fons landkort på internettet viser tydeligt hvilke routere, der er aktive, og det kan Skat sidde og følge med i.