Artikel top billede

Japansk krise kan hjælpe danske it-firmaer

Krisen i Japan kan være en gylden chance for danske teknologi-virksomheder.

Ligesom mange vestlige lande er Japan lige nu midt i en demografisk og økonomisk krise. Både på internationalt plan og internt i Japan er der bekymring over landets skyhøje gæld, den stadig mere skæve alderssammensætning med overvægt af ældre og det japanske erhvervslivs problemer med at bevare konkurrencedygtigheden i den globale handel.

Men de drøje tider i Japan kan måske være en gylden chance for danske virksomheder. Japan har tradition for at satse på egne teknologier og løsninger i stedet for at importere produkter udefra, men krisen kan gøre det lettere for danske virksomheder at finde japanske samarbejdspartnere. Det vurderer Japan-kender Jens Uggerhøj, som tidligere har været teknologiattache ved den danske ambassade i Tokyo.

"Japanske virksomheder har stolte traditioner inden for elektronik og it, men de er under hårdt pres fra koreanske og kinesiske konkurrenter. Så der er en voksende erkendelse af, at de er nødt til at gå nye veje, hvis de skal løse deres øjeblikkelige udfordringer. Derfor har de også været meget lydhøre over for vores budskab om, at projektarbejde og problembaseret læring på universiteterne, som det kendes fra den såkaldte Aalborg-model, kan fremme innovationen i virksomhederne. De kender godt principperne, men de bruger dem slet ikke i samme grad," siger Jens Uggerhøj, der nu er direktør for konsulentfirmaet Uconnect.

Han har netop deltaget i et dansk teknologi-fremstød i det kriseramte Japan. En delegation fra Aalborg Universitet og tre nordjyske teknologi-virksomheder har været i Japan for at søge samarbejde med japanske partnere. Programmet med virksomhedsbesøg, workshops og individuelle forretningsmøder involverede ud over de danske deltagere en snes japanske repræsentanter fra industrien og forskningsmiljøerne.

"Vores formål med at deltage var at mødes med universiteter og virksomheder, som i lighed med os arbejder med små satellitter. Det er et felt, hvor både Danmark og Japan er pioner-nationer, og møderne gav god anledning til at diskutere erfaringer og muligheder for et tættere samarbejde i fremtiden. Det følger vi konkret op på med yderligere møder i Europa i løbet af efteråret," siger Lars Alminde fra firmaet Gomspace, der specialiserer sig i elektronik- og softwareudvikling til helt små satellitter.

De to andre virksomheder i den danske Japan-delegation var AM3D, der allerede har åbnet eget kontor i Japan, og RTX Telecom, som også har flere storkunder i solopgangens land. Det skal nu udvides med et tættere samarbejde med de japanske universiteter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere