Dankortet er for usikkert til nethandel

NemID kan være med til at gøre Dankortet mere sikkert, siger Nets.

Svindel med dankortoplysninger er et stigende problem på nettet. Fra 2006 til 2010 er svindlen steget fra fire millioner kroner til 9,5 millioner kroner om året. I det første halvår af 2010 var svindlen 6,7 millioner kroner, så der er udsigt til endnu en stigning i år.
Netbutikker føler sig magtesløse.

”Rigtig mange webbutikker opfatter det som et stort problem. Det mener vi også, at det er hos FDIH. Det kan ikke fortsætte på den her måde,” siger Annette Falberg, der er administrerende direktør hos FDIH, til ComON.

”Vi mener ikke, at betaling på nettet er sikker nok i dag. I den fysiske verden har vi pinkoden. Vi mangler noget i den stil på nettet. Der findes 3D Secure som benyttes på internationale kort. Men cirka 70-80 procent af handlen på nettet i Danmark foregår via Dankort, så det hjælper os ikke. Vi skal finde en anden løsning,” siger Annette Falberg.

3D Secure er også kendt som Verified by Visa. Sikkerheden ligger i, at brugerne skal oprette en ekstra kode, så man ikke blot kan betale på nettet ved at indtaste kortnummer, udløbsdato og sikkerhedskode – oplysninger der er trykt på det fysiske kort.
Svindlen på nettet (fjernsalg) stiger lige nu hurtigere end selve omsætningen. Det er medvirkende til, at Nets, det tidligere PBS, også kigger på mulige løsninger.

”En ekstra sikkerhedsløsning bliver efterspurgt fra flere sider, så vi gør os flere tanker om, hvilken den skal være. Løsningen kunne basere sig på en model som 3D Secure eller måske kunne man koble NemID til dankortet, når NemID er rullet fuldt ud. Udfordringen er at lave en løsning, som er let for forbrugeren at bruge og samtidigt har en høj sikkerhed. Vi hører dog fra flere butikker, at 3D Secure er for indviklet, at det får mange forbrugere til at falde fra. Så det er jo ikke nok at finde en løsning, hvis forretningerne af forskellige årsager ikke vælger at tage den i brug,” siger pressechef Søren Winge hos Nets.

Et ekstra sikkerhedslag er dog fortsat kun på tegnebrættet.

Butikkerne kan beskytte sig
Indtil dankortet får en pinkode i stil med den, som vi kender fra den fysiske handel, så kan webbutikkerne beskytte sig mod svindel på flere måder, påpeger pressechefen.

Han opfordrer butikkerne til at lave telefonopkald til køberne, hvis der er tale om store beløb. På samme facon bør de også lave krydstjek med adressen på bestillingen og tjekke, at det og kundens navn stemmer med den person, der er registreret på adressen.

Desuden opfordres butikkerne til at melde alle sager om svindel til politiet og bruge den formular, som Nets har lavet i samarbejde med politiet (Nitec) og FDIH.

”Vi opfordrer butikkerne til at melde sagerne til den centrale enhed hos politiet. Det kan modvirke, at en svindler kan snyde sig frem fra politikreds til politikreds. Der er nok nogle webbutikker, der mener, at det er for ressourcekrævende at anmelde sager på et par hundrede kroner, men hvis de ikke gør det, så kommer vi aldrig det her problem til livs. Lige nu har vi ikke andre midler,” siger Annette Falberg, FDIHs direktør.

Flere webbutikker mener dog ikke, at de får nok hjælp fra bankerne og Nets. Læs mere i artiklen: Webbutikker klager over  dummebøder fra PBS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere