Apple bøjer sig for danske myndigheder

For et halvt år siden var Apple tæt på at blive sortlistet og fik hård kritik for at have forsøgt at bestikke forbrugere til at tie om fabrikationsfejl. Nu har Klagenævnet fået Apple til at bøje sig og love bod og bedring.

En dansker med en defekt bærbar Apple-computer af mærket iBook G4 får efter godt et års tovtrækkeri med Apple endelig sine penge tilbage. Dermed har de omkring 20 andre iBook-ejere, der også har klaget til Forbrugerklagenævnet, fået udsigt til at få en positiv afgørelse. Hvis sagen som ventet danner præcedens i andre lande kan et ukendt men sandsynligvis tusindtallige antal ejere af en defekt i iBook også se frem til erstatning.

Apple har nemlig bøjet sig for en kendelse i det danske Forbrugerklagenævn. Dermed er forbrugerne i en yderst fordelagtig position i forhold til at få deres penge tilbage. Også gamle klagesager, som tidligere er blevet afgjort til Apples fordel, kan nu tages op og måske vendes til forbrugernes fordel, oplyses det i Forbrugerklagenævnet.

Samtidigt har Apple lovet, at selskabet fremover vil forsøge at få en mere aktiv dialog med forbrugermyndighederne, fortæller Frederik Navne Boesgaard, jurist i forbrugerklagenævnet.

»Vi har haft en del problemer med at komme i kontakt med Apple, som ved flere lejligheder simpelthen ikke reagerede på vores henvendelser. Men på den seneste, hvor de har håndteret sagen gennem et dansk advokatkontor, er kontakten blevet langt bedre,« siger han til ComON.

Den aktuelle sag drejer sig om en iBook G4, der holdt op med at virke, så skærmen gik i sort.
Forbrugerstyrelsens sagkyndige undersøgte computeren og fandt ud af, at en lodning mellem to komponenter var brudt, så der ikke længere kunne komme strøm igennem dem. Undersøgelsen viste også, at bruddet formentlig var opstået, fordi lodningen slap en lille smule, hver gang computeren blev tændt og slukket.

Samtidigt fandt Forbrugerstyrelsen ud af, at brugere af den samme type computer verden over oplevede det samme problem. Flere brugere havde selv fundet på diverse kreative løsninger for at starte computerne op igen. Blandt andet havde nogle brugere haft succes med at spænde en skruetvinge fast et bestemt sted på deres computer eller at skille computeren en smule ad og lirke papskiver ind for på den måde at få den til at genstarte.

Forbrugerklagenævnets sagkyndige har flere gange startet en ellers død iBook G4 computer ved at spænde en skrutvinge fast på den.

Forbrugerklagenævnet traf i april afgørelse i en konkret klagesag. De afgjorde, at der var tale om en oprindelig skjult konstruktionsfejl i den pågældende computer, og at klageren skulle have sine penge tilbage. Apple bad om at få sagen genoptaget, da de efterfølgende havde lavet en undersøgelse, som de mente modbeviste, at der var tale om en egentlig konstruktionsfejl, men dette blev forleden afvist af Forbrugerklagenævnet. Derfor har Apple nu bøjet sig for den danske kendelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere