Et forskerhold fra University of Missouri melder om et gennembrud inden for batteri-teknologi. Forskere har konstrueret et lille atom-batteri på størrelse med en lille mønt, som kan levere millioner gange mere energi end et almindeligt batteri. Det indeholder et radioaktivt materiale, som langsomt forfalder og frigiver ladede partikler, der kan omdannes til elektricitet. Denne type batterier bruges allerede i militæret og rumfarten, men de er typisk meget større end den prototype, som de amerikanske forskere nu har udviklet.
Det lille batteri skal levere energi til nano- og mikroelektromekaniske systemer ("nems" og "mems"), hvor man i øjeblikket mangler en effektiv energikilde. Atombatterier kan levere energi i hundreder af år og bruges blandt andet i rumsonder på lange rejser. Men deres størrelse har hidtil begrænset anvendelsesmulighederne her på Jorden.
Missouri-forskerne har løst et grundlæggende problem med holdbarheden af de halvledere, der omdanner partiklernes energi til elektricitet. Problemet har hidtil været, at halvlederne holder i kortere tid end batteriet. Det nye batteri bruger flydende halvledere i stedet for faste materialer, hvor partiklerne kan passere igennem uden at slide på komponenterne. Nu arbejdes der på at gøre batteriet endnu mindre.
Men det største problem er måske slet ikke teknisk. Den største udfordring bliver at overbevise offentligheden om, at det er sikkert at gå rundt med atom-batterier. Forskerne understreger at teknologien er helt sikker og allerede bruges til alt fra pacemakere til satellitter.