Besværligt og ofte alligevel uden effekt. Det er de danske it-virksomheders opfattelse i forhold til at få patenter på deres opfindelser. Det fremgår af en undersøgelse blandt medlemmer hos IT-Branchen, det tidligere IT-Brancheforeningen.
Virksomhederne mener at patenter vil få en stigende betydning i fremtiden. Men samtidig peger undersøgelsen klart på, at processen for at udtage patenter ikke er problemfri. To tredjedele af virksomhederne ser det som besværligt og dyrt. 63 procent peger på, at det i praksis er vanskeligt at håndhæve patenterne, og 52 procent mener at patenter er nemme at omgå.
Det er ikke kun branchens store spillere, som har en strategi for deres intellektuelle rettigheder, på engelsk kaldet Intellectual Property Rights (IPR), men også de danske små og mellemstore it-virksomheder. Denne gruppe udgør størstedelen af de 46 virksomheder, der har besvaret spørgeskemaet. Netop it-branchens små og mellemstore virksomheder har hidtil ikke været særligt fremtrædende i debatten omkring IPR, men undersøgelsen viser, at hovedparten af disse virksomheder er opmærksomme på vigtigheden af at have en IPR-strategi.
De tiltag, virksomhederne benytter sig af for at beskytte deres viden, er især varemærker (65%), ophavsret (76%) samt hemmeligholdelse (83%). Tre ud af ti virksomheder har desuden udtaget et eller flere patenter, og 41 procent vurderer, at patenter vil være vigtigere for deres virksomhed i fremtiden. Næsten halvdelen skønner, at dette gør sig gældende for it-branchen som helhed.
Udviklingshastigheden på it-området udgør efter flertallets opfattelse ikke en større barriere (67%). Netop den korte produktlivscyklus i it-branchen er ellers et hyppigt fremført argument af modstanderne af softwarepatenter. Det er dog tilsyneladende ikke sådan, det opleves af de små og mellemstore virksomheder, påpeger IT-Branchen, der nu vil arbejde videre med resultaterne af undersøgelsen.