Da 17 harddiske på journalisthøjskolen i Aarhus tidligere i år døde, efter et rumslukningsanlæg gik af i serverrummet, satte det atter spørgsmålstegn ved bivirkningerne af brandsikringen, der mistænkes for at øde skade på det udstyr, som det er sat i verden for at beskytte.
Kan lyd, trykbølge eller vibrationer fra anlægget tage livet af harddiske?
På journalisthøjskolen er man overbevist om, at det enten er den kolde gas eller lyden, der er dræberen, men it-chef Niels Mørk vil ikke nøjes med at sætte lyddæmpere op, som flere installatører ellers anbefaler. I samarbejde med ingeniører er it-afdelingen kommet frem til, at løsningen er flere dyser.
I øjeblikket er der to dyser i serverrummet, som fordeler iltfortrængningsgassen. Ved at opsætte flere dyser er håbet, at man kan nedbringe den voldsomme lyd, fordi gassen bliver fordelt mere jævnt.
"Ifølge de tal, som jeg har fra ingeniørerne, så kan vi ved at gå fra to dyser til fem dyser nedbringe lyden fra 130dB til 115dB. Hvis vi også sætter lyddæmpere på, så kan vi komme ned på 105dB," siger Niels Mørk.
Det mærkbare og høje brag fra dyserne kommer, fordi godkendelsen af anlægene kræver, at 80 procent af gassen skal være frigivet inden 90 sekunder.
"Men hvis vi kan sætte flere dyser op, så kan vi sænke trykket. Gassen forlader jo dyserne med 62-68 bar, og det er klart, at det giver et højere brag, når der kun er to dyser," siger Niels Mørk.
Leverandøren af rumslukningsanlægget på skolen, Bravida, mangler stadig at give grønt lys til, at anlægget kan udviddes med tre ekstra dyser. Men Niels Mørk er overbevist om, at det er måden at forhindre en gentagelse af harddiskdrabene i sidste måned. Forholdet mellem flere dyser og mindre støj er ikke testet. Der er kun tale om udregninger. En egentlig afprøvning i fuld skala kommer heller ikke på tale.
"Det bliver ikke i mit serverrum," lyder det kategorisk fra it-chefen. Selv om han har ingeniørers udregninger på, at flere dyser kan redde harddiske i fremtiden, så er der usikkerhed.
Inspektør Hanne Simonsen ved Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut foretager løbende kontrolgennemsyn af rumslukningsanlæg, og hun har ikke hørt om positive erfaringer med at fordoble antallet af dyser.
"Hvis det er lyden, der er problemet, så tror jeg ikke, at det betyder så meget med flere dyser. Man kan selvfølgelig bruge nogle mindre rør, men gassen skal jo stadig hurtigt ud," siger Hanne Simonsen.