Artikel top billede

Lyddæmpere er ikke nok - ekstra dyser skal nedsætte braget i serverrummet

Den høje lyd fra rumslukningsanlæg kan formentlig tage livet af harddiske i serverrummet. På Journalisthøjskolen vil man designe volumen i bund.

Da 17 harddiske på journalisthøjskolen i Aarhus tidligere i år døde, efter et rumslukningsanlæg gik af i serverrummet, satte det atter spørgsmålstegn ved bivirkningerne af brandsikringen, der mistænkes for at øde skade på det udstyr, som det er sat i verden for at beskytte.

Kan lyd, trykbølge eller vibrationer fra anlægget tage livet af harddiske?

På journalisthøjskolen er man overbevist om, at det enten er den kolde gas eller lyden, der er dræberen, men it-chef Niels Mørk vil ikke nøjes med at sætte lyddæmpere op, som flere installatører ellers anbefaler. I samarbejde med ingeniører er it-afdelingen kommet frem til, at løsningen er flere dyser.

I øjeblikket er der to dyser i serverrummet, som fordeler iltfortrængningsgassen. Ved at opsætte flere dyser er håbet, at man kan nedbringe den voldsomme lyd, fordi gassen bliver fordelt mere jævnt.

"Ifølge de tal, som jeg har fra ingeniørerne, så kan vi ved at gå fra to dyser til fem dyser nedbringe lyden fra 130dB til 115dB. Hvis vi også sætter lyddæmpere på, så kan vi komme ned på 105dB," siger Niels Mørk.

Det mærkbare og høje brag fra dyserne kommer, fordi godkendelsen af anlægene kræver, at 80 procent af gassen skal være frigivet inden 90 sekunder.

"Men hvis vi kan sætte flere dyser op, så kan vi sænke trykket. Gassen forlader jo dyserne med 62-68 bar, og det er klart, at det giver et højere brag, når der kun er to dyser," siger Niels Mørk.

Leverandøren af rumslukningsanlægget på skolen, Bravida, mangler stadig at give grønt lys til, at anlægget kan udviddes med tre ekstra dyser. Men Niels Mørk er overbevist om, at det er måden at forhindre en gentagelse af harddiskdrabene i sidste måned. Forholdet mellem flere dyser og mindre støj er ikke testet. Der er kun tale om udregninger. En egentlig afprøvning i fuld skala kommer heller ikke på tale.

"Det bliver ikke i mit serverrum," lyder det kategorisk fra it-chefen. Selv om han har ingeniørers udregninger på, at flere dyser kan redde harddiske i fremtiden, så er der usikkerhed.

Inspektør Hanne Simonsen ved Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut foretager løbende kontrolgennemsyn af rumslukningsanlæg, og hun har ikke hørt om positive erfaringer med at fordoble antallet af dyser.

"Hvis det er lyden, der er problemet, så tror jeg ikke, at det betyder så meget med flere dyser. Man kan selvfølgelig bruge nogle mindre rør, men gassen skal jo stadig hurtigt ud," siger Hanne Simonsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere