Web-giganternes overvågning: Yahoo kender dig bedre end Google

En ny amerikansk undersøgelse viser, at Yahoo er den netvirksomhed, der logger allerflest af vores personlige oplysninger. Også andre web-giganter - såsom Google og Facebook - står klar til at bruge vores data til at øge annonceindtægterne.

»Fordelen ved internettet er, at ingen nødvendigvis ved, hvem du i virkeligheden er,« lyder det ofte fra for eksempel net-datere og chat-entusiaster. Virkeligheden er imidlertid, at vores adfærd på internettet bliver sporet i stor stil - godt nok ikke af andre internetbrugere, men af virksomheder, som gerne vil tjene flest mulige annoncekroner.

Ifølge en ny undersøgelse, som The New York Times og researchfirmaet comScore har udarbejdet, indsamler de store internetvirksomheder data om brugernes adfærd, vaner og mønstre i cyberspace. De fem web-steder, der indsamler allerflest data, er Yahoo, Fox Interactive Media (MySpace), Time Warner Network (AOL), Google og Facebook.

I alt er 15 store medievirksomheder blevet analyseret i undersøgelsen, der beskæftiger sig med fem former for 'dataindsamling'. Fire af disse metoder foregår på medievirksomhedens eget web-site: Viste web-sites, søgninger, videoafspilninger og viste annoncer. Hver gang én af disse hændelser kommer i spil, vil brugerens computer og virksomhedens server snakke sammen.

Den sidste form for dataindsamling er annoncer vist på andre hjemmesider end den pågældende medievirksomheds egen. For eksempel kan Google spore, at du besøger et bestemt site, hvis de viser en reklame for dig på netop dette web-sted via deres AdSense-netværk.

Yahoo er det web-site, der indsamler suverænt flest brugerdata. ComScores optegnelser viser, at sitet i løbet af en måned indsamler 2.520 forskellige data fra en gennemsnitsbesøgende. Det er dobbelt så mange som Fox Interactive Media (MySpace), der indtager listens andenplads med 1.229. Time Warner Network (AOL) havde tredjeflest dataindsamlinger med et tal på 610, Google er nummer fire med 578, og Facebook indtager femtepladsen med 525. Nederst ligger Wikipedia med en månedlig indsamling af blot 16 stykker data fra en gennemsnitsbesøgende.

Hos Electronic Privacy Information Center (EPIC), der siden 1994 har arbejdet for at beskytte borgernes private rettigheder, ser man meget alvorligt på fænomenet.

»Når man sætter sig ind i detaljerne, er det mere skræmmende, end man umiddelbart forventer. Der bliver registreret præferencer, håb, bekymringer og frygt,« siger Marc Rotenberg fra EPIC til The New York Times.

Topchefer fra de store web-virksomheder afviser over for The New York Times, at internetbrugernes personlige oplysninger kan blive krænket eller misbrugt. Navne og andre personlige informationer er beskyttet af firmaernes brugerpolitik, lyder det.

Ifølge The New York Times mener de fleste af virksomhederne, at sporings-tendensen er til gavn for både dem selv og forbrugerne.

»Du får jo indhold og reklamer, der passer præcis til den, du er,« lyder det for eksempel fra Michael Galgon, der er chef for annoncestrategi hos Microsoft.

Interesserede kan læse mere om emnet på The New York Times.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere